DuList INUrednički izbor

LIKOVNA UMJETNICA JASMINA RUNJE SAVJETUJE Uradite sami božićne ukrase kakve još niste vidjeli

LIKOVNA UMJETNICA JASMINA RUNJE SAVJETUJE Uradite sami božićne ukrase kakve još niste vidjeli

Pregršt je ideja za različite dekoracije koje možemo napraviti uoči nadolazećih blagdana. Zbog izostanka druženja na otvorenom te hladnog vremena, konačno ih imamo vremena realizirati. Potrebno je tek nekoliko sastojaka, k tome jeftinih, kako bi vaš dom pretvorili u pravu božićnu bajku. Likovna umjetnica Jasmina Runje objasnila je nekoliko jednostavnih i inovativnih postupaka, a čiji rezultat će vam sasvim sigurno biti draži ako bude nastajao u krugu obitelji i najmilijih. Pa krenimo u ovu kreativnu avanturu…

Božićne kugle od jutenog veziva

LIKOVNA UMJETNICA JASMINA RUNJE SAVJETUJE Uradite sami božićne ukrase kakve još niste vidjeliMaterijal potreban za izradu je: ljepilo (drvofiks), baloni, posuda za smjesu, juteno vezivo (špaga) i kist.

U posudu pomiješate u jednakom omjeru ljepilo i vodu. Napušete balon i zavežete ga. Početak špage umočite u pripremljenu smjesu i prislanjajući ga zalijepite na balon. Dalje namatate špagu u svim smjerovima. Nakon što ste namotali dovoljnu količinu, prerežete je i kraj podvučete između balona i špage. Namotani balon potopite u smjesu i okrećete tako da se ravnomjerno natopi. Objesite ga na sušenje i na početku svako pola sata okrenete da bi smjesa bila ravnomjerna. Najbolje ga je ostaviti da se suši prirodno na zraku. Kada je špaga suha balon probušite i izvučete. Čvrstu konstrukciju možete premazati glitterom sa sjajem ili kistom nanijeti zlatne listiće. Ovako pripremljene kugle možete pri vrhu malo zarezati i u njih ubaciti šišarke ili češere, komadiće kore od drveta… Također, ribarske strune za koje ste prethodno zavezali nešto od spomenutog, možete vezati i pustiti da padaju niz kuglu. Svojom prirodnom bojom lijepo se slažu s jutenom špagom i unose toplinu u svaki dom.

Ukrasne teglice s pismom

LIKOVNA UMJETNICA JASMINA RUNJE SAVJETUJE Uradite sami božićne ukrase kakve još niste vidjeliMaterijal potreban za izradu je: teglica, komadić jute, špaga, prigodni poklončić i pisamce.

Ukrasne teglice vrlo su jednostavne za napraviti, a njima ćete zasigurno razveseliti najbliže. Poklončić ubacite u teglicu, preko poklopca zavežete jutu i priložite pisamce koje možete i sami napraviti presavijajući papir. Pečat možete improvizirati, osim koma-dićem papira i bojom, tako što ćete nakapati nekoliko kapi voska preko špage i u njega otisnuti čep od boce. Kada se vosak osuši iglicom možete urezati željeno i vaš poklon je spreman.

Ukrasi od glinamola

Materijal potreban za izradu je: glinamol, masni papir, valjak, modlice, čačkalice, špaga, brusni papir i boje.

LIKOVNA UMJETNICA JASMINA RUNJE SAVJETUJE Uradite sami božićne ukrase kakve još niste vidjeliVrlo jednostavni ukrasi koje možete izrađivati i s djecom mlađeg uzrasta su ukrasi od glinamola. Razvaljajte glinamol na dasci i papiru za pečenje, pritom ga okrećite da se ne zalijepi. Modlicama za kekse izrežite željeni oblik, pomoću čačkalice probušite rupicu na vrhu i ostavite da se suši. Ovisno o debljini, u prosjeku se suši 1–2 dana. Može se osušiti i u pećnici pri nižoj temperaturi, oko 80 C°, 45 min. Znat ćete da je glinamol suh kada pobijeli. Nakon toga ga obrusite finim brusnim papirom i spreman je za bojanje. Kroz rupicu provučete odgovarajuću vrpcu ili ribarski konac na koji će predmet biti obješen.

Ukrasni vijenci za vrata

Materijal potreban za izradu je: juta, tanja žica, kliješta, ribarska struna (konac), osušene fete naranče i šivaća igla ili pištolj za vruće lijepljenje sa silikonskim umetcima.

LIKOVNA UMJETNICA JASMINA RUNJE SAVJETUJE Uradite sami božićne ukrase kakve još niste vidjeliNapravite kolut od žice i učvrstite ga kliještima. Odrežete komade jute u obliku kvadrata. Presavijete ih pazeći da vam ‘živi’ rubovi ne budu sa strane, naberete ih po sredini i učvrstite iglom i ribarskim koncem. Na isti način ih učvrstite za žičanu konstrukciju. Dodajte naranče, također šivanjem ili lijepljenjem pištoljem s vrućim ljepilom. Umjesto naranči možete dodati kriške sušenog limuna, štapiće od cimeta, šišarke, vunene ili slamnate ukrase i sl.

Ukras od žice sa svjećicama

LIKOVNA UMJETNICA JASMINA RUNJE SAVJETUJE Uradite sami božićne ukrase kakve još niste vidjeliMaterijal potreban za izradu je: deblja i tanja žica, kudeljni konop (špaga), kliješta i dodatci po želji.

Namotate špagu na deblju žicu. Nakon toga tanjom žicom učvrstite omotanu deblju žicu u željeni oblik.
Ovaj ukras zanimljiv je zbog svoje veličine i neobičnog oblika. Prilagođen je interijeru kao i eksterijeru. Po želji možete unutar nastalog predmeta ribarskim koncem objesiti osušene fete naranče ili limuna, češere, bojane orahe, oblike rađene od glinamola ili suhog tijesta… Također, možete dodati lovorovo lišće ili božikovinu i na kraju pričvrstiti svjećice.

Piše/Foto: Jasmina Runje

Iz tiskanog izdanja DuLista od 16. prosinca 2020.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist