Kultura

‘Likovna kolonija Komarda Art Park 2022.’: Sol u svim njenim oblicima…

'Likovna kolonija Komarda Art Park 2022.': Sol u svim njenim oblicima...

U okviru 6. Festivala soli Ston i u suorganizaciji Doma Marina Držića ove će se subote, 10. rujna 2022., s početkom u 19.00 sati, u Kneževom dvoru u Stonu otvoriti izložba Likovna kolonija Komarda Art Park 2022.
Izložba će predstaviti radove nastale na drugoj po redu likovnoj koloniji održanoj u Stonu 26. i 27. kolovoza na kojoj je sudjelovalo deset umjetnika Dubrovačko-neretvanske županije: Klara Knego, Lena Kramarić, Iris Lobaš Kukavičić, Ivan Perak, Jasmina Runje, Tonko Smokvina, Maja Suvaljko, Dubravka Tullio, Josipa Vlašić i Sandra Vuletić.

Po završetku kolonije, 27. kolovoza, bila je organizirana likovna radionica za djecu na kojoj su im umjetnici predstavili djela nastala u Stonu i upoznali ih sa svojim stvaralaštvom, a polaznici su potom slikarskim i crtaćim tehnikama na svoj način interpretirali viđeno. Dom Marina Držića sudjeluje u manifestaciji Festival soli Ston od samih početaka i s radošću pohodi mjesto gdje je najveći hrvatski komediograf Marin Držić obavljao službu pisara u solani od 1553. do 1556. godine. Dvodnevno druženje obogatilo je sve uključene – sudionike kroz rad, druženje i razmjenu iskustva, a Ston kroz djela koja ostaju kao trajna vrijednost inspirirana njegovim zanimljivim krajolikom i bogatom poviješću.

Kako u predgovoru kataloga navodi Valerija Jurjević, kustosica Doma Marina Držića: Nešto tako jednostavno kao što je sol ipak se pojavljuje u više varijacija: sitna, krupna, morska, kamena, cvijet soli… Na sličan način isti materijali, platno i boje, u rukama različitih umjetnika rezultiraju različitim interpretacijama istih motiva. (…) Kao što prstohvat soli hranu pretvara u ukusno jelo, tako i kreativnost umjetnika podlogu oslikanu bojama čini umjetničkim djelom, što radovi na ovoj izložbi zorno pokazuju.

Izložba će biti otvorena do 20. rujna 2022., kada završava Festival soli Ston.

'Likovna kolonija Komarda Art Park 2022.': Sol u svim njenim oblicima...

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist