Grad

Lidija Begić otkriva skrivene crkvice Dubrovnika

U subotu, 20. ožujka s početkom u 16 sati bit će priređena dvosatna šetnja Gradom uz stručno vođenje licencirane turističke vodičke Lidije Begić u sklopu programa ‘Skrivene crkvice Dubrovnika’. Početak šetnje je na Trgu oružja. Svi prisutni upoznat će se s manje poznatim crkvama, crkvicama i kapelicama u povijesnoj jezgri. Onaj tko se ne bude mogao pridružiti zanimljivom programu u četvrtak, to će moći napraviti u subotu, u isto vrijeme i s istom ‘startnom’ pozicijom. Projekt upoznavanja manje poznatih crkava, crkvica i kapelica u Gradu, kojega su osmislili povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i teolog mr. sc. Petar Marija Radelj, ostvaren je prvi put u travnju 2014. u sklopu Festivala mladih Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku kao „Dan otvorenih vrata dubrovačkih crkava, crkvica i kapela“, a zatim je, sljedeće godine, bio i dio dubrovačkog programa „Dana kršćanske kulture“ pod nazivom “U crkve pozvani – obilazak crkvica i kapela u dubrovačkoj gradskoj jezgri“. Kako su autori projekta tada istaknuli „kroz dubrovačke crkve i kapelice ne zrcali se samo kršćanski duh koji ih je zamislio i izgradio već one svjedoče i trajnu otvorenost svijetu i suvremenim umjetničkim stilovima svakoga razdoblja“, one su „važni biljezi u tkivu Grada jer prikazuju čitav urbanistički raspon svojom veličinom i stilom: od skromnih crkvica, preko kapelica u sklopu gradskih kuća i palača, redovničkih i bratovštinskih crkava, pa sve do katedrale“. Upravo nadahnuta tim projektom, Lidija Begić osmislila je šetnju ulicama Grada s otkrivanjem crkava, crkvica i kapelica koje nisu česti objekti posjeta niti turistima, niti samim Dubrovkinjama i Dubrovčanima. Dvosatna šetnja koja će početi u 16 sati na Trgu oružja uključuje penjanje i spuštanje brojnim skalinima uskih, često i vijugavih gradskih ulica, pa se preporuča sportsku obuću.

Zbog epidemioloških razloga ograničen je broj sudionika, stoga molimo da se zainteresirani najave na telefonski broj +385(0)20/324 909.

Pročitajte još

Dubrovački obrtnici dobili potpore u iznosu od milijun kuna

Dulist

RAZGOVOR S MIRSOM Udahnimo sadašnjost i izdahnimo prošlost. Stanimo na loptu i budimo bolji ljudi

Andrea Falkoni Račić

Od sutra izmjene u gradskom voznom redu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija