Grad

Lidija Begić otkriva skrivene crkvice Dubrovnika

U subotu, 20. ožujka s početkom u 16 sati bit će priređena dvosatna šetnja Gradom uz stručno vođenje licencirane turističke vodičke Lidije Begić u sklopu programa ‘Skrivene crkvice Dubrovnika’. Početak šetnje je na Trgu oružja. Svi prisutni upoznat će se s manje poznatim crkvama, crkvicama i kapelicama u povijesnoj jezgri. Onaj tko se ne bude mogao pridružiti zanimljivom programu u četvrtak, to će moći napraviti u subotu, u isto vrijeme i s istom ‘startnom’ pozicijom. Projekt upoznavanja manje poznatih crkava, crkvica i kapelica u Gradu, kojega su osmislili povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i teolog mr. sc. Petar Marija Radelj, ostvaren je prvi put u travnju 2014. u sklopu Festivala mladih Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku kao „Dan otvorenih vrata dubrovačkih crkava, crkvica i kapela“, a zatim je, sljedeće godine, bio i dio dubrovačkog programa „Dana kršćanske kulture“ pod nazivom “U crkve pozvani – obilazak crkvica i kapela u dubrovačkoj gradskoj jezgri“. Kako su autori projekta tada istaknuli „kroz dubrovačke crkve i kapelice ne zrcali se samo kršćanski duh koji ih je zamislio i izgradio već one svjedoče i trajnu otvorenost svijetu i suvremenim umjetničkim stilovima svakoga razdoblja“, one su „važni biljezi u tkivu Grada jer prikazuju čitav urbanistički raspon svojom veličinom i stilom: od skromnih crkvica, preko kapelica u sklopu gradskih kuća i palača, redovničkih i bratovštinskih crkava, pa sve do katedrale“. Upravo nadahnuta tim projektom, Lidija Begić osmislila je šetnju ulicama Grada s otkrivanjem crkava, crkvica i kapelica koje nisu česti objekti posjeta niti turistima, niti samim Dubrovkinjama i Dubrovčanima. Dvosatna šetnja koja će početi u 16 sati na Trgu oružja uključuje penjanje i spuštanje brojnim skalinima uskih, često i vijugavih gradskih ulica, pa se preporuča sportsku obuću.

Zbog epidemioloških razloga ograničen je broj sudionika, stoga molimo da se zainteresirani najave na telefonski broj +385(0)20/324 909.

Pročitajte još

Od ponedjeljka na snazi novi Libertasov vozni red

Dulist

One su zaslužne što je OŠ Mokošica osigurala EU projekt vrijedan 33 tisuće eura

Dulist

GODINU DANA KASNIJE O budućnosti Dubrovnika kao idealne destinacije za digitalne nomade

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija