AktualnoUrednički izbor

LEŽALJKA 500 EURA! Saznali smo na kojoj ćete plaži platiti baldahin kao dvokrevetnu sobu u hotelu

plaza coral beach3

Tragom priče da je na jednoj lapadskoj plaži cijena ležaljke 120 eura, nismo imali druge nego krenuti u obilazak gradskih kupališta i pokušati naći taj ljetni rekvizit koji se iznajmljuje ‘po suho zlato’. Dok smo koračali prema prvoj plaži, naravno da smo razmišljali o tome kako će društvene mreže opet brujati ‘kako smo dosadni više s tim’, pojedinci će nas pitati ‘imamo li drugog posla od isticanja cijena’, a bit će i onih koji će nas prozivati da ‘činimo štetu Gradu’. Ipak, procijenili smo da je priča o precijenjenoj ležaljci važnija od zlobnih komentara jer očito je u Gradu zavladao suludi trend s pomahnitalim bubanjem cijenama. Odlučili smo preskočiti hotelske plaže, a obići samo one pod koncesijom. I ono što smo zatekli i više nas je nego iznenadilo! I to na prvom kupalištu s našeg popisa, a odlučili smo prođirati preko Corala i Copacabane, Ponte, Sunseta i na kraju one s najljepšim pogledom na svijetu, Banja. Cijena ležaljke za sunčanje uz more u Dubrovniku košta astronomskih 500 eura!

VIP baldahin s klima uređajem!?

Dakle, ujutro oko 11, u subotu, našli smo se na ‘Coral Beachu’. Bilo je za očekivati kako će se na plaži već izvlačiti ležaljka više, međutim nije nas dočekala takva slika. Očito smo došli prerano, promislili smo. Ali zato nije bilo prerano da se dobro zagledamo u cjenik od kojeg ne preostaje ništa drugo nego skočiti u more i tamo ostati dugo, i još duže. Možda do kraja dana. Kopnena ponuda je, mora se priznati bogata. Stavili smo se u ulogu turista i u glavi se zamislili kako prilazimo VIP ‘Baldachinu’ smještenom tik do mora. Konobar nam poslužuje bocu Moët&Chandonom Imperiala, a tu je i voćna plata, i ručnik. Posežemo za novčanikom i promišljamo hoćemo li platiti u gotovini ili karticom. Ma, ajde, ovaj put ćemo se rasteretiti gotovine. Plaćamo baldahin s pet novčanica po stotinu eura! Na prvu i 500-tica! Za ovu cijenu možemo u gradu iznajmiti barem pristojan apartman za četiri noći ili pojesti lijepu večeru u društvu četiri nama drage osobe. No, na Coralu se za taj iznos dobije baldahin. Znate to je ona malo veća ležaljka s lincunima okolo-naokolo. Nije nam bilo teško provjeriti pa smo tako brzinski na internetu doznali da u trgovačkom lancu, i nama u Dubrovniku dostupnom, bocu Moët&Chandona možemo kupiti za manje od 78 eura. Uz nešto voća ne bismo potrošili ukupno 100 eura, što znači da smo sve ostalo platili zrak i ležaj. Sjajno! Vratili smo se i drugi put kasnije popdne, i tada je situacija s popunjenosti bila podjednako mizerna. Da smo se odlučili za ‘Baldachine’ bez onog dodatka VIP tada bismo platili 375 eura. Vjerojatno onaj nešto luksuzniji ima ugrađen klima uređaj (!?).

plaza coral beach1

Prvi red do mora

Cijene samih, klasičnih ležaljki uz suncobran i neizostavni šugaman su 50 eura, a ako biste se odlučili za veliku, duplu ležaljku (nećete dijeliti ručnik, dobit ćete dva) platili biste iznos od 80 eura. Za klasiku nema pjenušca ni voća. Nema ga niti u VIP postavu ležaljki, ali samom činjenicom što ste smješteni prvi red do mora i cijena je takva. Ova ležaljka za jednu osobu košta 65 eura, a za dvije 100 eura. Ne trebamo dodavati da su u cijenu uključeni šugamani i suncobran. Ležaljke, bez obzira na red, su se ponešto čak i popunile tijekom popodneva. Baldahini zjape prazni. S Corala, zaputili smo se do Cope… I oni imaju ležaljke, baldahine, ali i ‘Gazebo’. To vam je veliki okrugli krevet i na njemu se može, ovisno o veličini, izležavati čak do šest ili do osam osoba. Najjeftinije što se na Copacabani može iznajmiti su dvije ležaljke, jedan suncobran i 2 ručnika po cijeni od 70 eura. Također, nudi se i plaćanje većeg iznosa od 150 eura, gdje su u cijenu uključene i dodatne usluge, a to su hrana i piće, vodeni sportovi i masaže. ‘Baldachini’ koji mogu primiti dvoje do četvero ljudi, uz bocu vode i šugaman za svaku osobu uz osobnog konobara i pick-up od mjesta boravka do plaže koštaju 120 eura. Dobra im je fora taj pick-up. I to je iznos za osnovnu uslugu, a ako se odlučite na ‘nadogradnju’, što znači i hranu, pića, vodene sportove i masažu, platit ćete 300 eura. Čini se čak i razumno u usporedbi s cijenama na susjednom Coralu. E da, a ‘Gazebo’? Okrugli krevet, na kojem ima mjesta za 6 ljudi, a uz njega ide i 6 boca vode, 6 ručnika, osobni konobar, a još vas prethodno pokupe iz hotela ili apartmana i prevezu do plaže plaća se 150 eura za krevet. Za cijenu od 400 eura uključena je i masaža te vodeni sportovi, može se još pojesti i popiti štogod. Čini se nepotrebno naglasiti kako su i na Copacabani ležaljke bile pristojno popunjene. Baldahini i ‘Gazebo’ su tijekom vikenda više manje ostali prazni… Bez obzira što smo već bili izbombardirani s cijenama na prve dvije plaže, nismo odustali. Potegli smo do Ponta, pa onda Sunseta. Za kraj smo ostavili Banje.

plaza copacabana

 Nešto prihvatljivije

Ponat je nešto novija ponuda u Gradu, ali i mjesto gdje smo konačno dočekali normalnije cijene. 20 eura plaća se jedna ležaljka po osobi dok se suncobran naplaćuje dodatnih 10 eura. Ponat nudi ‘Lounge Combo’, a to bi bile dvije ležaljke, jedan suncobran i stolić s bocom vode. Za taj paket treba izdvojiti 50 eura. Ležaljke su im cijeli dan bile pune te je cijena, izgleda, prihvatljiva turistima, ali i nama lokalcima. I plaža u Uvali Lapad ili posljednjih godina Sunset Beach ima svoju ‘paletu’ za izležavanje uz more. Ležaljka i suncobran im košta 25 eura. Imaju i oni svoju inačicu luksuza – ‘Cabanu’. Za nju treba izdvojiti 150 eura te se uz ležaj dobije boca alkoholnog pića Chandon Garden Spritz, voćna plata te dvije velike boce vode. Plaža je kroz cijeli dan puna kupača. Banje! One su prepune. I onaj dio s ležaljkama, ali i onaj na kojeg samo spustite šugaman i uživate na žalima u najljepšem pogledu. Našli smo i naše slobodno mjesto i sa žala povirili u njihov cjenik. Za pogled koji se pruža s Banja, i za razliku od lapadskih ‘Baldachina’ ili ‘Gazeba’ cijene su prava sića. Ležaljka na Banjama za jednu osobu iznosi 25 eura, a ako ćete se zavući u hlad suncobrana za njega treba još izdvojiti 10 eura. Baldahini se na Banjama iznajmljuju za 100 eura. dl/ed

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist