Aktualno

LAŽNI EURI PREPLAVILI HRVATSKU Posebno provjerite ove novčanice

placa euro novac0034

Oprez – u Hrvatskoj je došlo do poplave lažnih eura. U sedam mjeseci uhvaćeno je milijun kuna lažnjaka, više od 150 tisuća eura. Krivotvori se sve – pa čak i 5 eura. Stoga stiže upozorenje Hrvatske narodne banke – posebno provjerite 50-tice koje imate ili primate, javlja RTL.

Iz HNB-a upozoravaju da je špica je sezone i da pazite što primate. Na dijelu najčešće krivotvorenih novčanica čak i piše da nisu zakonsko sredstvo plaćanja, a ipak je netko s njima u Hrvatskoj prevaren. Iako su loše kvalitete.

– Već na licu te krivotvorine piše this is not legal it is to be used for motion props, a nekima i na naličju piše prop copy dakle prilikom zaprimanja novčanice važno je pogledati tu novčanicu i s lica i s naličja da bi se barem na kratko pružila pozornost odnosno vidjelo da li se radi o originalu ili kopiji – rekla je voditeljica Odjela za analizu gotovog novca HNB-a Martina Skenderović Božičević.

Pošte, banke i ostale financijske institucije imaju prave brojače novca koji prepoznaju bilo kakvu krivotvorinu i izdvoje ju iz mase. Baš kao i druge valute.

Onima bez pomagala savjet: kod svake novčanice obavezno treba gledati ima li ona zaštitnu nit i vodeni žig.

– Postoji i zaštitno obilježje znači optičko promjenjiva boja koja se mijenja iz ljubičaste u maslinasto zelenu odnosno smeđu, ovisi kako koja osoba vidi i koja mora biti vidljiva na originalnoj novčanici, što recimo na ovoj krivotvorini ona nije uočljiva – znači ta prelijevajuća boja nije uočljiva. Ona se samo svjetluca ljubičasto, ali kad ju zakrećemo ne mijenja boju – govori Skenderović Božičević.

Da situacija u Hrvatskoj s krivotvorenim eurima nije nimalo bezazlena i da oni kolaju posvuda pokazuju brojke HNB-a.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 2380 krivotvorenih euronovčanica vrijednosti gotovo 150 tisuća eura. Najviše se krivotvori novčanica od 50 eura, slijedi ju ona od 20. Na visokom trećem mjestu je ona od 100 kojih je ove godine popisano 347.

Krivotvori se i novčanica od 500 eura koja se više ne tiska. I to čak 26 u pola godine, iako ju je malotko uopće uživo vidio. Inače, s njom se i dalje normalno može plaćati, samo više nema novih.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist