Koronavirus u Hrvatskoj

Lakić: ‘Pomorce u Dubrovniku ne možemo testirati na COVID-19 jer je teško nabaviti briseve’

stozer cz dnz lakic10

– Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije za sada neće vršiti komercijalno testiranje pomoraca (i drugih osoba) na COVID-19 infekciju. Bitan aspekt u svemu je broj dostupnih briseva kojih ZZJZ trenutno ima dovoljno, no s obzirom da je njihova nabava trenutno otežana ne smijemo se dovesti u situaciju da nam ih ponestane zbog komercijalnih testiranja. Isto tako, u odnosu na neke druge Zavode u Hrvatskoj koji trenutno rade takva testiranja, mi u Dubrovniku nemamo mogućnost analize uzetih briseva. Ako se okolnosti promjene, svakako ćemo razmotriti i komercijalna testiranja – odgovorio je na upit DuLista ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić.

Podsjetimo, kako je navedeno u priopćenju HZZJZ, za razliku od Rijeke, Splita i Zadra dubrovački zavod je podkapacitiran. Na to je odgovarajući na pitanje zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, ukazao i ministar zdravstva Vili Beroš

‘Nastavno na Vaš dopis kao zastupnika i predsjednika Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta, a vezano uz problem testiranja pomoraca na COVID-19 po zahtjevu poslodavca prije ukrcaja na brod, slobodni smo odgovoriti da je iskazana problematika prepoznata od strane resornih ministarstava te da je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zatraženo da se utvrdi mogućnost testiranja od strane nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo. Dana 23. travnja 2020. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ovo ministarstvo da je testiranje pomoraca na SARS-CoV-19 moguće provoditi u županijskim zavodima za javno zdravstvo u Rijeci, Splitu i Zadru, u dovoljnoj mjeri, dok Županijski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u ovom trenutku nije u mogućnosti udovoljiti zahtjevima. Dinamiku testiranja i lokacije odredit će svaki županijski zavod zasebno’, istaknuto je u odgovoru ministra.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist