Aktualno

Lagana i prefina – što je to mozzarella i kako ovaj kremasti sir napraviti kod kuće

mozzarella 681466 1280 glavna

Mozzarella je rastegnuta skuta od kravljeg mlijeka (fior di latte) ili bivoljeg mlijeka. Ima glatku, sjajnu površinu, vrlo tanku kožicu i porculansko bijelu boju. Mozzarella svoje ime duguje operaciji rezanja (mozzatura) koja se izvodi kako bi se pojedinačni komadi odvojili od skute tijekom proizvodnje. Tipičan je proizvod južnih krajeva Italije, posebice Kampanije. Proizvodnja Buffalo mozzarelle dobila je zaštitu znaka DOP (Denominazione di Origine Protetta), odnosno zaštićenu oznaku izvornosti.

Odličan izbor kako za kuhana, tako i za sirova jela
Mozzarella je jedan od najčešće korištenih sireva u kulinarstvu, bilo za kuhana, bilo za svježa jela poput salata. Ako je treba kuhati, najbolje je narezati nekoliko sati prije upotrebe i pustiti da se ocijedi, kako bi u siru ostalo minimalno sirutke. Kada se jede svježa, odlična opcija ju je začiniti s par kapi maslinovog ulja.

Talijanska tradicija
Mozzarella je neprikosnovena kraljica mnogih jela, uključujući i simbol talijanske kuhinje – pizzu (iako se pojavljuje i u calzonima i panzerottijima). Elastična i mekana, glavni je sastojak parmezana od patlidžana, a da ne govorimo i o slanim pitama i složencima od krumpira. Svježa i aromatična, neodoljiva je u insalata caprese, jednostavnom receptu koji tako evocira mirise i boje mediteranske obale: kriške sočne rajčice, mekana mozzarella, aromatični listovi bosiljka i ekstradjevičansko maslinovo ulje.

dish 3639491 12801

Kako je održati svježom
Mozzarella od kravljeg mlijeka može se čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi. Buffalo mozzarella se mora ostaviti na sobnoj temperaturi, dobro prekrivena sirutkom, kako ne bi oksidirala.

Kako napraviti domaću mozzarellu
Napraviti domaću mozzarellu nije nikakva kvantna fizika. Domaćoj mozzarelli treba oko 20 minuta da se stisne. Ugrijete mlijeko s malo limunske kiseline, dodate sirilo da se mlijeko razdvoji na gruš i sirutku, ponovno zagrijete, zamijesite, razvučete i imate mozzarellu.

Nemojte se uplašiti limunske kiseline i sirila. Obe namirnice su zapravo normalni, svakodnevni sastojci.

Što su limunska kiselina i sirilo?
Limunska kiselina je praškasti oblik iste kiseline koja se nalazi u limunu i limeti. Ovdje se dodaje kako bi pomogla zakiseliti i zgrušati mlijeko. Sirilo se može naći u tabletiranom ili tekućem obliku, kao i u vegetarijanskoj ili nevegetarijanskoj verziji. Njegov zadatak je stvrdnuti proteine u mlijeku i oblikovati čvrstu, rastezljivu skutu.

mozzarella 4040896 1280

Gdje pronaći limunsku kiselinu i sirilo
I limunska kiselina i sirilo obično se mogu naći u određenim trgovinama ili poljoprivrednim ljekarnama. Limunsku kiselinu često možete naći i u Eurospinovom katalogu, a upravo tamo smo ovaj mjesec pronašli i gotovu mozzarellu u pakiranju od 125g za 0,79€. Tako da svi koji nemaju volje praviti domaću mozzarellu, znate gdje vas čeka gotova.

Koje mlijeko trebate koristiti?
Što se tiče mlijeka, gotovo sve valja: punomasno, obrano, kravlje, kozje, sirovo, organsko ili pasterizirano. Jedino pravilo je izbjegavati mlijeko koje je pasterizirano na ultra visokoj temperaturi (UHT). Ova posebna metoda pasterizacije denaturira proteine u mlijeku do te mjere da gube sposobnost potpunog skrućivanja u gruš.

Budite oprezni kada kupujete organsko mlijeko jer su mnoge marke UHT pasterizirane i to nije uvijek naznačeno na pakiranju. Ako vaša mozzarella na kraju izgleda pretekuće ili kao skuta, pokušajte se prebaciti na drugu marku mlijeka.

Uslast!

Pročitajte još

Svjetski poznata hotelska grupacija koja je prisutna i na hrvatskom tržištu ulazi na zahtjevno tržište Saudijske Arabije

Dulist

OBRAZOVANJE MINISTARA Imamo šest doktora znanosti, jedan novi školovan u SAD-u

Dulist

MIGRANTI UKRALI VOZILO IZ SELA LOVORNO Policija upozorava: Konavljani, zaključavajte vozila!

Ivana Mijić Vulinović