Aktualno

Butković dao zeleno svjetlo za ograničenje prometa oko Grada, odluka na Vijeću u travnju

Butković dao zeleno svjetlo za ograničenje prometa oko Grada, odluka na Vijeću u travnju

Nakon dvije odbijenice, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao je Gradu Dubrovniku zeleno svjetlo za uvođenje zone posebnog prometnog režima oko Grada. Potvrdio je to ovog petka gradonačelnik Mato Franković istaknuvši kako je Grad dobio i službeni dokument o tome te će se odluka, kojom će se zona regulirati, naći pred gradskim vijećnicima već u travnju.
-Tu smo stavili točki na ‘i’ i idemo dalje. Javna nabava za opremu i informatički sustav je završena, odbran je izvođač, koji ima svoj ugovorni rok te on započinje s implementacijom same opreme i izradom programskog rješenja. Ono je ključno da sve funkcionira. Ovo je prva, testna godina, vjerujem da će se dobrim pokazati ovo rješenje. Ne možemo očekivati čudo od čudesa da ćemo odjednom sve što se godinama stvarao kao problem riješiti u prvoj godini, ali ćemo vidjeti sve anomalije sustava i sve ono što treba unaprijediti. Prvi smo grad u RH koji uvodi zonu posebnog prometnog režima – rekao je Franković okupljenim novinarima.
Objasnio je kako će se cijeli sustav naslanjati na postojeći sustav bus web shopa te će se uz pomoć kamera znati koje je vozilo u zonu ušlo s dozvolom, a koje bez nje. U slučaju kada vozilo neće imati dozvolu, automatski će se ispisivati kazna.
-Bitni su i totemi, odnosno LED ekrani koji služe kao upozorenje. Oni će biti postavljeni na više lokacija kako bi posjetitelji znali kako se približavaju zoni posebnog prometnog režima u koju se može ući samo pod određenim uvjetima ili će biti kažnjeni – objasnio je dalje te dodao kako vjeruje da na taj način posjetitelji neće niti pokušati ući u zonu jer nitko ne želi dobiti kaznu.
-To smo radili po principu nekih drugih gradova u svijetu, bez fizičkih barijera, što je uvijek opcija B. No, smatramo kako bi postavljanjem podiznih stupića na Ilijinoj glavici možda stvorili još veći prometni čep tako da se za sad nismo odlučili za to, ali ne kažem da u nekom trenutku, ako takav sustav ocijenimo korisnim i potrebnim, nećemo ići na to. Za sad idemo samo sa sustavom upozorenja – dodao je gradonačelnik. Istaknuo je kako je ugovor koji se tiče opreme i informatičkog sustava potpisan prije tjedan dana, a izvođač ima rok od 3 mjeseca.
-U roku tri mjeseca moraju završiti i sustav i postavljanje opreme, u travnju ide odluka na Gradsko vijeće i onda idemo s cijelom tom pričom – istaknuo je dalje te najavio kako će danas ili sutra biti objavljen i natječaj za taksiste.

Pročitajte još

Napustio nas je glazbenik i profesor Eduard Edi Marčić

Dulist

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist