Zanimljivosti

Kumkvat – malen, snažne arome i ljekovit

kumkvat 1

Kumkvat s godinama postaje sve popularniji, kako na hrvatskim tržnicama, tako i na balkonima. Sve je više vole u Dalmaciji zbog snažne arome i ugodno kiselkasto-gorkastog okusa. To citrusno voće veličine cherry rajčice jede se s korom, no prije toga valja ga dobro oprati. Sumnjate li na pesticide, ostavite kumkvat desetak minuta u vodi sa sodom bikarbonom pa ga dobro isperite, piše Pun Kufer.

Slasnim malim narančama ne manjka vitamina i minerala. Sadrže vitamine C i A, kalij, natrij, magnezij i kalcij. U ljekovite svrhe kumkvat se koristi protiv probavnih tegoba poput zatvora i nadutosti, dijabetesa, kao i tegoba i bolesti krvnih žila. Dok haraju gripe i prehlade, preporučuje se za ‘bildanje’ imuniteta. Prilikom kupnje birajte narančaste plodove bez oštećenja ili sumnjivih mrlja.

Osim što se jede sirov, jede se i ušećeren, kuhan u kompotima i pekmezima, dodaje se kolačima, ali i pečenjima. Oni koji ga kušaju prvi put često se iznenade kad shvate da je kora slađa od unutrašnjosti, što nije slučaj s narančama.

U Aziji ga jedu tako da ga najprije protrljaju prstima kako bi se oslobodila aromatična ulja pa stave u usta i pljuckaju koštice. Možete ga i narezati pa izvaditi koštice te poslužiti u voćnim salatama. Marmelada od kumkvata dušu je dala za mazanje na palačinke i uživanje uz vrući čaj od đumbira. Pomoću kumkvata Kinezi se rješavaju kašlja i grlobolje tako što ga cijede i sok dodaju čaju s medom, zbog čega je i kod nas poželjan zimi.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1927. Rođen skladatelj Mario Nardelli

Dulist

U HILTON IMPERIALU DUBROVNIK Predstavljanje premium turističke ponude

Dulist

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist