Kultura

#KULTURAUĐIRU vraća se novim zanimljivim ciklusom, a prođirat će Orašcem i Šipanom

#KULTURAUĐIRU vraća se novim zanimljivim ciklusom, a prođirat će Orašcem i Šipanom

U okviru inicijative #KULTURAUĐIRU Grad Dubrovnik pokreće novi ciklus kulturnih događanja koja će se kroz mjesece rujan i listopad odvijati u suradnji s ustanovama u kulturi uz partnerstvo Turističke zajednice grada Dubrovnika i sudjelovanje gradskih kotara, odnosno mjesnih odbora na čijem području će se pojedini programi izvoditi.

Više od 30 zanimljivih kulturnih događanja otvorit će Prirodoslovni muzej Dubrovnik edukativno-kreativnim programom „Pogledaj bliže sve što leti, pliva i gmiže“ u subotu, 5. rujna u 18 sati na igralištu ispred Osnovne škole Montovjerna. Program će voditi kustosice i muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a mladi i drugi zainteresirani građani imat će priliku iz prve ruke upoznati se s načinom prikupljanja, čuvanja i prezentiranja muzejske građe. Najmlađe posjetitelje očekuju edukativni listići i obilje prirodoslovne zabave.

Svi programi su besplatni, a odvijat će se uz strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Za više detalja o programima i mogućnostima sudjelovanja u istima građani se pozivaju pratiti platformu Kalendar događanja Grada Dubrovnika (kalendar.dubrovnik.hr) te službene kanale ustanova u kulturi.

„Upoznajte renesansni Dubrovnik“ besplatno je tematsko vođenje koje je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika i Kazalištem Marina Držića osmislio i organizira Dom Marina Držića. Građani i posjetitelji imat će se priliku upoznati sa svakodnevicom života u renesansnom Dubrovniku te s likom i djelom najvećeg dubrovačkog i hrvatskog komediografa Marina Držića. Od šest predviđenih termina tematskih vođenja, četiri su na hrvatskom jeziku – 7., 9., 14., i 16. rujna, dok su dva termina (11. i 18. rujna) na engleskom jeziku. Okupljanje i početak tematskih tura je pokraj velike Onofrijeve fontane u 19:00 sati. Predviđeno trajanje tematske ture je 90 minuta, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na ured@muzej-marindrzic.eu ili na broj +385 91 61 51 590. Likovna radionica Doma Marina Držića „Držićev imaginarij“ održat će se u Solitudu, 12. rujna.

Drugi ciklus programa #KULTURAUĐIRU u petak, 11. rujna u znaku je šaha. Povodom 70. obljetnice održavanja devete šahovske olimpijade, Dubrovački muzeji s početkom u 17:30 na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik organiziraju šahovsku simultanku sa šahistom Tonkom Marunčićem, ujedno i autorom izložbe „Turnir nacija: IX. Šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950.“ Šahovska simultanka namijenjena je djeci osnovnih i srednjih škola. Broj polaznika je ograničen na deset, a prijave se šalju do 10. rujna na e-mail: radionice@dumus.hr. Nakon šahovske simultanke, Anvay Turdyev, vrsni šahist i zamjenik koncert majstora Dubrovačkog simfonijskog orkestra, sa zainteresiranim građanima zaigrat će partiju šaha. Uslijedit će likovna radionica UGD-a „Šah-mat“. Izrađivat će se velika šahovska ploča i trodimenzionalne figure u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik, a dječica će potom na toj šahovskoj ploči i zaigrati šah. Radionicu će voditi muzejska pedagoginja UGD, Ivona Šimunović.

Svemu će prethoditi stručno vodstvo „Dijalozi – Moderna i suvremena umjetnost iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik“ više kustosice dr.sc. Rozane Vojvoda. Vodstvo započinje u 16:30 sati, a posjetitelji će se imati priliku upoznati s izborom djela iz bogate muzejske zbirke ove ustanove. Broj sudionika na radionici i vodstvu je ograničen, a prijave su moguće putem emaila: press@momad.hr.

„Znameniti pomorci i trgovci s otoka Šipana“ naziv je cjelodnevnog događanja Dubrovačkih muzeja i Dubrovačkog simfonijskog orkestra u subotu, 19. rujna. Program se sastoji od stručnog vodstva na samom lokalitetu i radionice za djecu u ljetnikovcu čuvenog brodograditelja Vice Stjepovića -Skočibuhe. Nakon vodstva i radionice, Brass kvintet DSO-a po uzoru na muziciranje u dubrovačkim ljetnikovcima, održat će koncert renesansne i barokne glazbe. Vožnja galijunom Tirena, replikom trgovačkog broda iz istog vremenskog razdoblja, učinit će ovaj program atraktivnijim, a cijeli program bit će besplatan. Nakon niza uspješnih edukativnih radionica, Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja 24. rujna priprema novu. Radionica „Brodolomi u Pomorskom muzeju“ namijenjena je učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole. Radionicu će pratiti edukativni koncert za djecu Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Program se održava u Pomorskom muzeju.

#KULTURAUĐIRU u ovom ciklusu stiže i do Orašca. Umjetnička galerija Dubrovnik na igralištu OŠ Antuna Masle, 26. rujna s početkom u 18 sati priređuje likovnu radionicu „Slikarstvo je u điru“. Djeca će u rodnom mjestu našeg velikog slikara Antuna Masle, uz vodstvo muzejske pedagoginje UGD Ivone Šimunović, imati priliku oslikavati slikarska platna. U programu sudjeluju i Kinematografi Dubrovnik projekcijom filma „Mia i bijeli lav“.

Dubrovačke knjižnice u ljetnikovcu Skočibuha priređuju radionice „Učimo dubrovački s Lukom Paljetkom“ namijenjene školskom i predškolskom uzrastu. Radionice će se održaviti svake subote, počevši od 5. rujna pa sve do 24. listopada. Predavanje Denisa Vokića „Restauratorski zahvat na portretu Marina Getaldića” na rasporedu je 18. rujna u ljetnikovcu Skočibuha u organizaciji Dubrovačkih knjižnica. Na istoj lokaciji, 22. rujna održat će se predavanje Zrinke Blažević i pjesnička večer posvećena poeziji Ilije Crijevića. Nastup kulturne udruge Žutopas Smokovljani-Visočani iz Dubrovačkog primorja na programu je 16. listopada, također u Skočibuhi.

„Od kantuna do kantuna s Borisom Njavrom“ još je jedno zanimljivo događanje u organizaciji Dubrovačkih knjižnica na rasporedu subotama 12., 19. i 26. rujna te 3. listopada. Tijekom tri rujanske i jedne listopadske subote novinar i književnik Boris Njavro zainteresirane će provesti itinererom zapisanim na stranicama knjige „Ulicama Grada“. Zanimljiva izložba „Knjige dubrovačkih đaka kroz povijest“ DKD priređuju 9. listopada, u Znanstvenoj knjižnici Grad.

#KULTURAUĐIRU nadogradnja je inicijative #umjetnicigradu i brojnih aktivnosti ustanova koje su u proteklom razdoblju putem dostupnih on-line kanala svojim konzumentima nudili različite kvalitetne i atraktivne sadržaje.

Svi programi su besplatni, a odvijat će se uz strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Za više detalja o programima i mogućnostima sudjelovanja u istima građani se pozivaju pratiti platformu Kalendar događanja Grada Dubrovnika (kalendar.dubrovnik.hr) te službene kanale ustanova u kulturi.

Vidimo se u điru!

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist