Kultura

Kultura u godini iza nas: Kazalište Marina Držića

Kultura u godini iza nas: Kazalište Marina Držića

Kulturna 2022. – obilježilo ju je popuštanje mjera i povratak publike u pravom smislu te riječi, bilo da je riječ o posjetiteljima izložbi, predstava, koncerata… O godini iza nas s ravnateljem KMD Paolom Tišljarićem.

KMD: Izazovi postpandemijskog oporavka

Godina 2022. donijela je kazalištu mnoge izazove post pandemijskog oporavka. Usprkos ograničenjima broja publike i limitiranim prihodima iz gradskog proračuna, uspjeli smo iznjedriti zanimljiv i raznolik kazališni program. Iza nas je godina u kojoj smo zajedno istraživali dramske klasike i dubrovačku književnost, upoznavali suvremene hrvatske dramske pisce i uživali u brojnim gostovanjima. Ostvarili smo premijera šest premijera: Jel’ tako Zorane?, Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije, Krijesnice, Sinjorina Estera, Stolice i Nora, a koprodukcije su nas povezale s kazalištem Moruzgva iz Zagreba i Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca – naglasit će nam pak ravnatelj Kazališta Marina Držića, Paolo Tišljarić. Nastavlja niz sjajnih programakih ostvarenja.

– Veseli nas uspjeh našeg programa Razgovori o kazalištu sa Stašom Aras čiji je cilj upoznavanje dubrovačke publike sa suvremenim hrvatskim dramskim pismom. Naši gosti ove godine bili su Miro Gavran, Tena Štivičić, Livija Pandur, Vesna Muhoberac i Petra Hrašćanec. Ponosimo se nominacijom za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolja predstava za djecu i mlade koju je dobila naša predstava ‘Orašar’ i specijalnom nagradom za umjetničko dostignuće s predstavom Maškarate ispod kuplja na 16. festivalu Mediteranskog teatra Purgatorije 2022. u Tivtu – ističe, a s predstavama su gostovali u Šibeniku, Zadru, Osijeku, Novom Sadu, Budvi i Tivtu te ugostili desetak ponajboljih predstava iz cijele države.

Uz pomoć Ministarstva kulture i medija i grada Dubrovnika obnovili smo krov i kamenu fasadu zgrade kazališta. S ponosom ističemo da su se prihodi od prodaje ulaznica približili pred pandemijskim brojkama, a realizirani programi itekako pokazuju da je kazalište Marina Držića iz Dubrovnika ponovno postalo ono što i zaslužuje, eminentno i važno kazalište za nacionalnu i regionalnu scenu – zaključio je Paolo Tišljarić, ravnatelj KMD.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist