Kultura

Kultura u godini iza nas: Umjetnička galerija Dubrovnik

Kultura u godini iza nas: Umjetnička galerija Dubrovnik

Kulturna 2022. – obilježilo ju je popuštanje mjera i povratak publike u pravom smislu te riječi, bilo da je riječ o posjetiteljima izložbi, predstava, koncerata…

O godini iza nas, ali i najavama za 2023., priča nam ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

Umjetnička galerija Dubrovnik: Šest izložbi hrvatskih autora

Kao i prethodnih godina, za Umjetničku galeriju Dubrovnik, 2022. godina je bila bogata i vrlo dinamična i u konačnici uspješna godina u kojoj smo uspjeli iznjedriti i realizirati planirane projekte kroz sve domene muzejskog djelovanja – reći će nam ravnatelj Tonko Smokvina.
U 2022. godini realizirali su ističe, osamnaest izložbenih projekata od kojih su sedam izložbi iz zbirke od kojih su najznačajnije bile izložbe povodom stote obljetnice smrti Vlaha Bukovca, ‘Vlaho Bukovac (1855.- 1922.), Rekapitulacija – iz zbirke UGD’ te izložba ‘Đuro Pulitika (1922.- 2006.) – Retrospektiva’ s kojom su obilježili 100 godina od rođenja Đura Pulitike.

– Od ostalih izložbenih projekata realizirali smo šest izložbi hrvatskih autora s naglaskom na dubrovačke autore. Riječ je o izložbama ‘Autići’ Josipa Ivanovića, Mare Bratoš ‘Istina’, Nika Ančića ‘Događanje boje’, retrospektivna izložba Mara Mitrovića ‘Neutralna plovnost’ te izložba Lucije Perojević ‘Svjetlost’ s kojim smo zaključili izložbenu djelatnost u 2022. godini – naglasio nam je Smokvina. Ostvaril isu tijekom protekle godine zapažene suradnje s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti Zagreb, Nacionalnim muzejom Zadar i Koncertnim uredom Zadar, Veleposlanstvom Indije u RH, Hrvatsko – indijskim društvom prijateljstva, Le Petit Festivalom, Sveučilištem u Dubrovniku, Sveučilištem u Mostaru, dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, te udrugama.

Kroz izdavačku djelatnost muzeja osim kataloga koji su pratili izložbene projekte te kataloga izložbi iz zbirke ‘Vlaho Bukovac (1855.- 1922.) – Rekapitulacija’, ‘Đuro Pulitika (1922.- 2006.) Retrospektiva’, 2022. godinu zasigurno su obilježili tisak monografije dubrovačke suvremen autorice Dubravke Lošić, a koju smo predstavili na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik te potom u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o uistinu vrijednom, važnom i značajnom izdavačkom projektu koji je Umjetnička galerija Dubrovnik zajedno s autoricom realizirala u vlastitom izdavaštvu. Ova monografija je ujedno nastavak zacrtanog razvoja izdavačke djelatnosti Umjetničke galerije Dubrovnik. Ovu godinu obilježilo je i predstavljanje monografije o Antunu Masli, autora Igora Zidića koju smo predstavili na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik – ističe Smokvina za naš tjednik.

Kroz pedagošku djelatnost, 2022. godinu obilježili su projekti ‘Druženje s umjetnicima’, ‘Subotnja kava’ te čitav niz stručnih vodstava i likovnih radionica koji su pratili izložbene projekte kao i radionice. Ovu godinu zasigurno su obilježile i izložbe polaznika likovnih radionica. Riječ je o izložbi ‘Strate’ te izložbi ‘Od subote do subote’ polaznika likovnih radionica ‘Pulitikine subote’, s kojom su upravo i započeli obiljžavanje velikih stotinu Đura Pulitike.

– Osim programskih aktivnosti Umjetničke galerije Dubrovnik, u 2022. godini svakako bismo izdvojili projekt rekonstrukcije kamene obloge zida vanjskog djela atrija Umjetničke galerije Dubrovnik, a koji je vodio Zavod za obnovu Dubrovnika na čelu s ravnateljicom Mihaelom Skurić. Projekti koji će obilježiti sljedeću godinu su zasigurno retrospektivna izložba Josipa Trostmanna te međunarodna izložba suvremenog turskog umjetnika Ekrema Yalcindaga. Vjerujemo kako ćemo u nadolazećoj 2023. godini zajedno s našim posjetiteljima uživati u druženju i programskim aktivnostima našeg muzeja – zaključio je Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik.

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist