Aktualno

‘KULTURA SMRTI’ Matulić: ‘Ukidanje priziva savjesti je ukidanje čovjeka’

Pobacaj drama savjesti 41

Kažu nam; ‘nemojte se baviti tim svjetonazorskim pitanjima’. Ali ovo nije svjetonazorsko pitanje, ovo je doslovno pitanje života i smrti. Života i smrti onih najmanjih, najranjivijih i najnemoćnijih – rekao je moderator Šime Župčić, pri predstavljanju drugog izdanja knjige ‘Pobačaj: Drama Savjesti’ autora prof. dr. sc. Tončija Matulića u petak u crkvi svetog Mihajla.

– Pobačaj, kako naslov knjige svjedoči, zasigurno je drama savjesti. S jedne strane to je posve jasno i jednostavno pitanje. Ljudski život počinje začećem, ubojstvo nije dopušteno i tako i pobačaj nije dopustiv. I tu nema spora. S druge strane to je kompleksno pitanje, jer da nije, ne bi bila potrebna ovako stručna knjiga – uvodno je rekao Župčić.

Ipak, naglašava da odgovor na pitanje pobačaja ne smije biti ‘jer Crkva tako kaže’.

O problematici i pojedinostima poglavlja knjige govorio je dr. sc. Ante Bekavac. Navodi kako se iza stručnjaka često kriju razni interesi, a doveo je i u pitanje pobačaj kao demokratsku stečevinu. Argumenti sadržani u knjizi su utemeljeni na znanosti, rekao je, i nisu izgubili na snazi od prvotnog izdanja 1997. godine. Knjiga vrlo jasno govori da je pobačaj ubojstvo nevinog ljudskog bića te da je izvor ljudskog dostojanstva u savjesti, a drama savjesti sačinjava grijeh, kazao je. Današnje rasprave o pobačaju često dovode do sukoba i napada na one koji štite život, ističe. Također, demokracija ne stvara moralni relativizam, a osoba prethodi i društvu i državi, a embrij je osoba. Podsjetio je da biologija ne može odrediti tko i što je osoba, ali i da su međunarodni zakoni često nedorečeni po pitanju prava na život. Knjiga ističe stav Crkve da je pobačaj zlo, a da se protiv ‘kulture smrti’ treba boriti pomoću snažnih pronatalitetnih politika.

– Žena je nositeljica života jer joj je Bog dao dar stvaranja – zaključio je.

Treba istaknuti da knjiga sadrži samo jedno poglavlje koje govori o ulozi žene u pobačaju, a fokus tog poglavlja nije na ženi već na pravu djeteta na život.

O temama u knjizi govorio je i sam autor, Tonči Matulić. Naglašava da se u javnom diskursu često poseže za sintagmom temelja na znanstvenim činjenicama te da se njegova knjiga na njima i temelji. Znanost kaže da život počinje oplodnjom, rekao je, i osvrnuo se na prisutnost teme o pobačaju u medijima, rekavši da mediji često koriste lažne informacije.

– Priziv savjesti je antropološki, a ne religiozni čin. Uvijek smo dužni djelovati po svojoj savjesti, ona prednjači svemu, a ukidanje priziva savjesti je ukidanje čovjeka – zaključio je.

Đivo Glanz

Pročitajte još

ALH prodaje Hotel Odisej na Mljetu!

Dulist

SUGRAĐANIN ISTIČE ‘Stanovnici Mokošice zaslužuju malo više od ovakvih skalina’

Dulist

Plenković otkrio zašto toliko vjeruje ministrici Obuljen Koržinek: ‘Mi smo ista generacija’

Dulist