Politika

KRIVICA JE I NA ŠUICI I NA VLAHUŠIĆU Franković: ‘Nisam imao političke hrabrosti ranije riješiti Žarkovicu’

KRIVICA JE I NA ŠUICI I NA VLAHUŠIĆU Franković: 'Nisam imao političke hrabrosti ranije riješiti Žarkovicu'

Vijećnica Srđ je Grad Petra Marčinko na Gradskom je vijeću aktualizirala pitanje azila na Žarkovići. Gradonačelnik Mato Franković priznao je kako nije imao političke hrabrosti za ovaj problem riješiti prije. Prvo se na ovu temu javio predsjednik Nadzornog odbora Sanitata Pero Vićan.
-O kakvom se to teroru na Žarkovici radi? Da znate što se tamo događa, čuvali biste se takvih stvari. Na Žarkovici se radi tako težak, složen, odgovoran i strogo po zakonu posao od strane Sanitata, Državnog inspektorata, veterinarske inspekcije i gradskih službi. Kad biste vidjeli u kakvom su stanju zatečene neke životinje, to je prestrašno. Danas gore radi jedan broj volontera i dio zaposlenika Sanitata. Rade na tome da se civilizirano i najhumanije zbirnu svi psi. Otiđite u ambulante lokalnih veterinara pa vidite koliko su operativnih zahvata u ovom razdoblju napravili. Nijedan zakon nije prekršen – poručio je Vićan.
Marčinko mu je na to odgovorila kako problem Žarkovice trebalo riješiti prije 20 godina.
Tada je nezavisni vijećnik Andro Vlahušić pitao kome će isporučiti račun na 20 tisuća kuna, koliko je morao platiti jer se azil nije zatvorio nakon što je u prosincu 2015. godine Državni inspektorat donio rješenje o zatvaranju.
-Sedam godina smo mučili i životinje i ljude, mučili smo ih za što, za malo političke pažnje – poručio je Vlahušić.
-Nisam želio ulaziti u diskusiju o azilu. Gospar Vlahušić snosi svoj dio krivice, gospođa Šuica možda i najveći jer je rekla: evo tu ćete. Ja snosim svoj dio krivice. Nitko od nas nije imao dovoljno hrabrosti razriješiti tu situaciju do kraja. Kad je Vlahušić to počeo raditi, nastala je enormna sila pritiska te je u konačnici odustao i platio 20 tisuća kuna. Da vam pričam što sam sve proživio, nitko od vas mi ne bi vjerovao. Međunarodne organizacije su me 2019. upozorile i rekle da su pomagali financijski i na svaki drugi način, da imam problem jer se dovode psi iz Bih i da se gore psi kote – objasnio je gradonačelnik.
-Ja sam išao linijom manjeg otpora. U međuvremenu se dogodilo nešto na što nisam mogao utjecati, a to je da je značajan dio volontera prijavio sva događanja gore za koja mi nismo znali. To je mogao znati netko tko je bio duboko infiltriran u tu priču. I onda su stvari krenule – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako je gore danas oko 60 pasa.
-Značajan dio njih nije socijaliziran, kad ih stavite u kavez počnu se samoozlijeđivati. Njih najprije treba socijalizirati da bi se mogli steći uvjeti za udomljavanje. Uvijek smo se pitali zašto je gore toliko pasa? Vrlo brzo sam shvatio sam da se gore događa rasplod pasa – rekao je dalje te istaknuo kako se u mjesec i pol dana okotilo deset novih pasa.
Napomenuo je kako vjeruje da je Sandra Sambrailo imala plemenite misli i namjere, ali ju je to u jednom trenutku preraslo. Potom se osvrnuo i na problem štakora kojih gore ima na stotine.
-Ne možete pojmiti koliko gore ima štakora. Na stotine. Ponašaju se kao psi, jedu hranu, ima i vode. Kad nestane hrane i vode znate gdje će ići? U grad! Ali mi ćemo poduzeti sve potrebne mjere za smanjiti tu mogućnost – objasnio je Mato Franković.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist