Politika

KRISTIĆ OPLEO PO ŠUICI Sramotni predizborni trik pretvorio se u sapunicu koja traje već 15 godina

c UPU Nuncijata

Nakon gotovo 15 godina od kako je tadašnja gradonačelnica prevarila skupinu dubrovačkih branitelja lažnom dodjelom zemljišta na Nuncijati, ipak se nazire kraj ovoj priči – ističe uvodno u priopćenju za javnost nezavisni gradski vijećnik Maro Kristić. Dodaje kako ova priča na ‘ružan i za mnoge tužan način svjedoči o odnosu prema braniteljskoj populaciji, ali na žalost i o neslozi branitelja, koji bi puno prije i uspješnije rješavali svoje probleme da ih politika i interesi nisu podijelili’.

-Podsjetit ću kako je još davne 2009. godine na prijedlog tadašnje gradonačelnice, a današnje druge violine Europske unije Dubravke Šuice Gradsko vijeće grada Dubrovnika svojim zaključkom u svrhu stambenog zbrinjavanja dodijelilo zemljište skupini od šezdesetak dubrovačkih branitelja. Ovaj sramotni predizborni trik pretvorio se u sapunicu koja traje već 15 godina. Kako život piše svoje priče, a 15 godina u životu čovjeka nije malo, neki od branitelja s liste su na žalost umrli, neki su naslijedili imovinu jer su im u međuvremenu roditelji umrli, neki su pristali na drugi model stambenog zbrinjavanja pa su danas na listi ostali samo sretnici kojima se nije dogodilo ništa od ranije navedenog i oni koji vješto skrivaju svoju imovinu, knjižeći je na druge. Poanta ovog priopćenja nije u prokazivanju onih koji ‘muljaju, nego u činjenici da je na listi od početnih više od šezdeset ostalo svega tridesetak onih kojima bi se uskoro trebalo dodijeliti zemljište – ističe Kristić dalje.

Naglašava pri tome i kako je zakonska obaveza Grada i komunalno opremanje zemljišta te izgradnja pristupne ceste, jer bez ta dva preduvjeta to zemljište je u ovom trenutku bezvrijedno i na njemu nitko ne može ništa izgraditi.

-Ova gradska uprava je u svoja dva mandata uspjela riješiti dio problema i konačno provesti sve zemljišno-knjižne radnje kako bi se parcele mogle dodijeliti braniteljima, ali ovaj drugi dio i dalje nije riješen. U braniteljskim krugovima se priča kako većina onih koji su ostali na listi planira prodati svoje parcele odmah nakon dodjele, što u potpunosti mijenja smisao ovog projekta i njegovu bit. Godine nečinjenja i manipuliranja s braniteljskom populacijom dovele su do toga da većina njih više nije niti u stanju izgraditi samostojeće ili dvojne objekte kako je to planirano UPU-om braniteljskog naselja Nuncijata, jer, osim što je to danas iznimno skupo, mnogi od njih su već u godinama kada ne mogu dobiti kredite, lošijeg su zdravlja i sl. Djeluje ironično, ali većini je jedini izbor prodaja onoga za što su se borili i što su krvlju branili, pritom ne misleći da su se borili da bi dobili građevinsko zemljište, nego na zemlju kao Domovinu koju su branili od posezanja agresora. No to nikako nije njihova krivnja, ali Grad Dubrovnik ne smije dozvoliti da niti jedna od dodijeljenih parcela završi u privatnom vlasništvu, jer bi to zaista bila velika sramota. Stoga, ukoliko branitelji koji ne žele ili ne mogu graditi na parcelama koje će im se dodijeliti, iste odluče prodati, Grad Dubrovnik u svaki od ugovora o dodjeli zemljišta mora ugraditi obvezujuću klauzulu prvokupa te svaku takvu parcelu otkupiti, ili s braniteljima dogovoriti obeštećenje prije same dodjele, kako bi taj prostor ostao u vlasništvu branitelja i Grada koji će potom odlučiti što napraviti s ostatkom slobodnih parcela, jer potrebitih je jako puno. Također, apeliram na gradsku upravu da ne dodjeljuje zemljište braniteljima bez čvrstog jamstva o žurnoj izgradnji pristupne ceste i komunalnom opremanju zemljišta te da se svakako zadrži urbano pravilo o obveznoj gradnji tipskih objekata, jer bi se u suprotnom samo nastavio niz manipulacija kada je ova tema u pitanju, a uvjeren sam da to nitko ne želi – zaključuje Kristić.

 

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist