Aktualno

‘KRIMINAL’ NE SPAVA Odolijevaju li krizi dubrovački odvjetnici?

'KRIMINAL' NE SPAVA Odolijevaju li krizi dubrovački odvjetnici?

Korona kriza ‘nagrizla’ je gotovo svaki segment gospodarstva, a na nju nisu imuni ni odvjetnici. Na samom početku pandemije za vrijeme lockdowna sudovi nisu radili, a odvjetnici nisu smjeli primati stranke što je, među ostalim, njihovu branšu dovelo u nezadivnu poziciju. Ipak, ističu nam naši sugovornici, dubrovački odvjetnici Maro Mihočević, Nikša Valjalo, Denis Orlić, i Ante Kačić bilo je potrebno određeno vrijeme da se struka nakon popuštanja mjera prilagodi te uspije koliko toliko stati na noge. Svakako, odvjetnici koji su imali zakazana ročišta tijekom ožujka i travnja, zbog nerada suda itekako su osjetili promjene na svome poslovanju. Ročišta su bila odgođena, tek poneka su se odrađivala putem video veze. Sudovi su, ističu dubrovački odvjetnici, još u svibnju s prvim popuštanjem mjera uveli obveznu e-komunikaciju koja je itekako pogodna za funkcioniranje tijekom pandemije koronavirusa. A, među ostalim, ona im je dodatno ubrzala poslovanje. Mnogi od njih u cijelosti su svoje poslovanje prilagodili online načinu rada pa više nemaju problema s opsežnom papirologijom.

Ne očekuju veliku razliku
U korona krizi dobro se snašao ured odvjetnika Mara Mihočevića – Mihočević i Bajs. Za vrijeme lockdowna, ističe, rad njegovog odvjetničkog ureda bio je organiziran tako da klijenti ne osjete utjecaj pandemije koronavirusa na kvalitetu usluge.
-Dio naših zaposlenika kolega je radio iz ureda na uobičajeni način, a dio zaposlenika je radio od doma s time da smo ubrzali implementaciju tehnologija za virtualne sastanke. Kako sudovi nisu održavali ročišta došlo je do stanovitog zastoja u provedbi prvostupanjskih postupaka koji je brzo nadoknađen ubrzanim zakazivanjem novih ročišta od 1. lipnja pa nadalje. Kolege suci su kvalitetno reagirali na korona krizu jer se sad ročišta zakazuju češće i brže, a sudovi drugog stupnja su radili još efikasnije jer nije bilo priljeva novih predmeta sa sudova prvog stupnja. Nakon lockdowna došlo je do iznimnog povećanja potrebe za našim uslugama tako da s financijskog aspekta ne očekujemo razliku u odnosu na 2019., a osobito stoga što je naš rad samo dijelom vezan za sudska ročišta s obzirom da u znatnoj mjeri obavljamo konzultantske poslove, poslove pisanog pravnog savjetovanja i druge pravne poslove koji se obavljaju neovisno o radu sudova, a naši klijenti su u većoj mjeri pravne osobe koje su manje osjetljive na utjecaj korona krize – naglasio je za DuList odvjetnik Mihočević.

Dubrovački odvjetnik Nikša Valjalo osim u Dubrovniku, ured ima i u Zagrebu. Uz korona krizu tako ih je pogodio i potres koji se u Zagrebu dogodio u ožujku ove godine. Ipak, s obzirom na okolnosti, Valjalo ističe kako on i njegov odvjetnički ured imaju pozitivna iskustva.
-Gotova sva ročišta koja su bila odgođena zbog pandemije i tada propisanih mjera, zakazana su sve do ljeta tako da smo većinu riješili do 22. srpnja. Tek u nekoliko slučajeva ročišta su nam zakazana na jesen. Ne bih se mogao požaliti. Naravno, sigurno je svakom od kolega drukčije. Mi smo u Zagrebu imali paralelno i potres, ali unatoč tome iskustva su nam pozitivna. Segment kupoprodajnih ugovora je svima oslabio, a što se tiče naplate i prije su odvjetici s time imali problema pa se i u ovome trenutku to odražava na naš posao. Kako će biti na jesen, teško je predvidjeti. Koristili smo mjere Vlade kroz ovo vrijeme i mogu reći da su poticaji bili dobri te da je sve na vrijeme isplaćeno. S obzirom na situaciju, više smo nego zadovoljni. Opseg posla jest opao u određenoj mjeri i sigurno će ova kriza ostaviti i ekonomske posljedice u budućnosti. Ali, ne želim se sada baviti budućnosti, treba živjeti u sadašnjosti – govori Valjalo.

Pad u kupoprodajnim ugovorima
Utjecaj korona krize na svoje poslovanje osjetio je i odvjetnik Denis Orlić.
-Što se tiče mog ureda, nikoga od naših šest zaposlenika nisu otpustili, a u prva dva mjeseca ‘kvalificirali’ smo se za potpore države od četiri tisuće kuna po zaposleniku i to nam je uistinu pomoglo. Problem nam je u tom razdoblju bilo to što sud nije radio. Kad on ne radi mi nemamo posla, a onda posljedično ni solada. Srećom, nismo morali uzeti ovu zadnju mjeru Vlade jer nam se volumen posla počeo povećavati. Daleko smo još od uobičajene količine posla, ali polako se stvari vraćaju na svoje. Korona kriza najviše se osjeća kod nas ‘civilista’, tj. odvjetnika koji se bave građanskim pravom, a manje kod odvjetnika u kaznenom pravu jer kriminal je uvijek prisutan. ‘Civilisti’ su imali bitno smanjen obujam posla u vidu trgovine nekretninama, stanovima, zemljištima, kupoprodajnih ugovora – ističe odvjetnik Denis Orlić koji naglašava kako je trenutna kriza vrlo slična onoj iz 2008. godine.

-Tada nas je kriza pogodila preko noći, sve je odjednom palo na koljena. Onda smo se polako godinama, sve do 2017. vraćali na razinu otprije, a sad je došla ova kriza. To je za sinusoida. Sigurno ima i sada kolega kojima je zbog krize otežano poslovanje, a i smanjena zarada. Možda veći uredi to lakše prebrode, manji teže. Dobro je što je ova korona pospješila e-komunikaciju koja bi i bez obzira na nju bila uvedena. Ministarstvo pravosuđa već dvije godine intenzivno radi na njezinu uvođenju, a sve je počelo na Trgovačkim sudovima. Još samo da i kod nas na sudu zažive rasprave na daljinu. Sve to je pogodno za poslovanje za vrijeme pandemije, a posebno jer smanjuje broj fizičkih kontakata – govori Orlić.

Krivulja koja pada
Dubrovački odvjetnik Ante Kačić naglašava pak kako je situacija u struci poprilično loša te da stvari nisu ‘nimalo ružičaste’, a posebno u segmentu zastupanja turističkih agencija.
-Posljedice korona krize osjećaju se i u našoj struci i osjećat će se još dugo vremena. To je jedna krivulja koja ide prema dolje. Ono što je i bilo realno za očekivati, zamrlo je. Stalo je skoro cijelo gospodarstvo, teško mi je istaknuti neki segment koji je nas posebno pogodio. Sve što smo radili za hotelske kuće, turističke agencije, sve je stalo. Nije nas moglo mimoići. Manje je ugovora, manje i posla. Sudovi su ionako pretrpani, a tri mjeseca koja uopće nisu radili na početku pandemije, zaostatak je koji ćemo godinama nadoknađivati. Ljudi koji su imali zakazana ročišta i očekivali presudu sada su na čekanju – mišljenja je pak odvjetnik Kačić.
Neminovno je, dakle, da je korona kriza utjecala i na odvjetničku branšu, a u kolikoj mjeri sasvim sigurno ovisi o segmentu poslovanja kojim se pojedini odvjetnici bave. Kako su nam i sami istaknuli, neki su se odmah prilagodili krizi, dok druge, posebno one koji znatno više ovise o ukupnoj gospodarskoj situaciji te ih čeka nešto teži oporavak.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist