Aktualno

‘Krila Oluje’ proslavila 15. rođendan, pogledajte kakav su im doček pripremili

'Krila Oluje' proslavila 15. rođendan, pogledajte kakav su im doček pripremili
"Krila Oluje" 15. obljetnicu osnutka obilježili nastupom u Kninu te tradicionalnim Pozdravom Zadru | Foto: HRZ / M. Karaèiæ

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“ obilježila je u srijedu 15. obljetnicu osnutka i djelovanja.

Nastupivši u sklopu programa u Kninu povodom 25. obljetnice VRO „Oluja“ po kojoj su i dobili ime te nakon tradicionalnog Pozdrava Zadru iznad zadarske Rive, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku priređen je program dočeka s čestitkom za njihovih 15 godina djelovanja. Tom prigodom grupi je čestitku uputio zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić naglasivši kako je ponosan na iznimna postignuća „Krila Oluje“ u prezentaciji sposobnosti HRZ-a i Hrvatske vojske te vrlo uspješnoj promociji Republike Hrvatske u svijetu.

– U 15 godina djelovanja zahvaljujući sjajnim izvedbama uvršteni ste u vrh svjetskog akrobatskog letenja. Oduševljavate brojnu publiku na nastupima, a i sam često poželim biti s vama u pilotskoj kabini. Znam kako to radite od srca, s ljubavlju, pilotskom strasti i energijom. Uistinu ste u ovom relativno kratkom vremenu ostavili snažan trag vrijedan poštovanja i divljenja – poručio je brigadir Ninić

Vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić se zahvalio svim dosadašnjim vođama i članovim grupe te kazao kako s ponosom nose ime po „Oluji“ te da je taj pobjednički duh duboko prožet u svim njihovim nastupima.

– Uvijek želimo najbolju izvedbu. Ugradnjom dimne instalacije naši će nastupi biti još atraktivniji. Radujemo se svakom novom nastupu – poručio je satnik Belančić.

Akrobatska grupa HRZ-a „Krila Oluje” djeluje u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila HRZ-a u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Zadaća grupe je prezentacija vještine, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika HRZ-a i HV-a u cjelini. Akrobatska grupa “Krila Oluje” predstavljena je javnosti 5. kolovoza 2005. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice VRO “Oluja” po kojoj je grupa i dobila ime. „Krila Oluje” su do danas izveli ukupno 205 nastupa od čega 148 domaćih i 57 međunarodnih, a program su prezentirali na najprestižnijim europskim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država.

„Krila Oluje“ za sezonu 2020. čine, vođa satnik Darko Belančić, prvi lijevi pratitelj bojnik Ivan Anđić i prvi desni pratitelj satnik Goran Grgić. U ulozi vanjskog lijevog pratitelja je natporučnik Denis Živaljić, a na obuci za nove članove „Krila Oluje“ nalaze se dvojica pilota, bojnik Nino Perović i satnik Krešimir Oštrić. Službeni komentator je natporučnik Danijel Rigo dok je pukovnik Damir Barišić i dalje u ulozi savjetnika i pričuvnog pilota.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist