Kultura

KRENULE PRIPREME Postavljaju se tribine za svečano otvaranje 72. Igara

KRENULE PRIPREME Postavljaju se tribine za svečano otvaranje 72. Igara

Tek koji dan dijeli nas od početka 72. Dubrovačkih ljetnih igara koje će se i ove godine od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija Grada. Festivalska publika imat će priliku pratiti više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih događanja, a novost ove sezone svakako je povratak ceremonije otvaranja pred crkvu Parca te potrebna COVID-potvrda kako bi se njoj prisustvovalo. Pripreme za svečanost otvaranja manifestacije su u punom jeku pa već sada možemo vidjeti kako se postavljaju tribine.
– Sukladno mjerama od 27. svibnja Dubrovačke ljetne igre događaj su niskog rizika što podrazumijeva razmak od jedne stolice uz obavezno nošenje maski i nema obaveze posjedovanja EU COVID potvrde. S obzirom da Ceremonija svečanog otvaranja ne udovoljava tim mjerama, publika Otvaranja morat će imati EU digitalnu COVID potvrdu, odnosno dokaz o cijepljenju, oporavku od infekcije ili negativan rezultat testa. Prihvaća se i brzi antigenski test koji nije tako veliki financijski izdatak – objasnila je u razgovoru za DuList ravnateljica ove ustanove u kulturi Grada Dubrovnika, Ivanom Medo Bogdanović.
Od programa 72. Igara svakako je vrijedno izdvojiti koncert ruske sopranistice Julije Ležnjeve s ansamblom La voce strumentale kojeg predvodi Dmytry Synkovsky. Za nju kažu da ima glas ‘anđeoske ljepote’, ‘čistog tona’ i ‘besprijekorne tehnike’ tako da će taj nastup u atriju Kneževa dvora s baroknim repertoarom biti prava glazbena poslastica. Vrhunsku glazbenu, ali jazz, večer ispred katedrale priredit će Richard Bona s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Ovaj afričko-američki umjetnik, zasigurno je jedan je od najistaknutijih i najzanimljivijih imena svjetske jazz scene.
Na polju drame očekuju nas reprize uspješnica ‘Grižule’, ‘Hamleta’, ‘Mare i Kate’ kao i nove produkcije u sklopu EU projekta ‘Luka sanjara’ te premijera ‘Glave lava’ prema romanu Ivana Salečića na igralištu ispod Minčete. Bit će zanimljivo vidjeti, napomenula je za DuList Ivana Medo Bogdanović, kako će se ispreplesti dvije priče; jednu o suvremenom Dubrovniku i peripetijama oko kupovine i restauracije stana u povijesnoj gradskoj jezgri te drugu iz zavodljive i interesantne povijesti Grada i obitelji Gundulić.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović