Grad

[FOTO] Dio dubrovačkih školaraca danas dobilo besplatne marende

[FOTO] Dio dubrovačkih školaraca danas dobilo besplatne marende

U pojedinim osnovnim školama u Dubrovniku krenula je podjela organiziranih obroka za učenike.

Jedna od tih škola je i Osnovna škola Montovjerna u kojoj je s prvim danom drugog polugodišta započela podjela nutritivno vrijednog hladnog obroka za sve učenike škole. Škola zasad samostalno nabavlja namirnice i priprema obroke u skladu s normativima i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

-Nadam se da će prvi dan proći u redu. Danas je na meniju integralno pecivo sa sirnim namazom i jogurtom. Bitno nam je i da se pobrinemo za učenike s alergijama. Za one koje su alergični na gluten pripremili smo bezglutensko pecivo – istaknula je za DuList ravnateljica OŠ Montovjerna Lucija Vujica.

[FOTO] Dio dubrovačkih školaraca danas dobilo besplatne marende

Dakle, trenutno se u OŠ Montovjerna pripremaju besplatni hladni obroci za sve učenike škole, ali, kako napominje, dijele se i topli obroci za korisnike produženog boravka te projekta prehrane za sve učenike od 1. do 8. razreda koji je započeo u rujnu ove godine.

-Na navedeni se projekt prijavilo 60-ak učenika od 1. do 8. razreda koji na kraju nastave dobivaju topli obrok – istaknula je Vujica.

Što se tiče toplih obroka za sve učenike škole, Vujica dodaje kako za to nemaju infrastrukturnih kapaciteta.

-Trenutno se kuha oko 160 toplih obroka u OŠ Montovjerna. Za sva 424 učenika, koliko ih brojimo ove godine, to ne možemo raditi. To bez cjelodnevne nastave ne može biti izvedivo jer bi svi učenici škole trebali u nekoliko turnusa dolaziti u blagovaonicu. Time bi se samo vrijeme provedeno u školi produljilo na sat ili dva. Za sada topli obrok jednostavno nismo u mogućnosti pripremati za sve učenike škole – rekla je Vujica.

[FOTO] Dio dubrovačkih školaraca danas dobilo besplatne marende

Odluka donesena u prosincu
Podsjetimo, dio osnovnih škola u Dubrovniku koje imaju kuhinju od ovog su tjedna krenule s organiziranim obrocima za svoje učenike. Ovakva odluka donesena je nastavno na Uputu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Od ovog ponedjeljka s obrocima su, uz OŠ Montovjerna, krenule i škole Ivana Gundulića, i Marina Držića, dok će škole u Mokošici i Lapadu krenuti od tjedna 16. siječnja.

One škole koje ne posjeduju kuhinju, a to su OŠ Marina Getaldića i OŠ Orašac, za sada neće imati organizirane obroke za svoje učenike, s obzirom na postojeća prostorna ograničenja za pripremu i posluživanje hrane te će se morati pričekati provedba postupka nabave.

[FOTO] Dio dubrovačkih školaraca danas dobilo besplatne marende

Uzimajući u obzir zakonske rokove ovaj se postupak može provesti najranije kroz 20-ak dana te bi do 1. veljače sve škole u Dubrovniku trebale imati organiziranu besplatnu prehranu za učenike.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist