Sport

KREMA SVJETSKOG BOĆANJA Prvaci pokazali vještine u srcu Dubrovnika

KREMA SVJETSKOG BOĆANJA Prvaci pokazali vještine u srcu Dubrovnika

Nogometnim rječnikom ovo je kao da su Ronaldo i Messi ovdje, okupila se svjetska elita. Ima mnoštvo svjetskih i europskih prvaka – rekao je tajnik Dubrovačkog boćarskog saveza Goran Slade na povijesnoj prezentaciji boćanja ispred Kneževog dvora u nedjelju.

Lipanjska žega i temperature dostojne srpnja obilježile su predstavljanje disciplina preciznog i brzinskog izbijanja koje je u povijesnu jezgru privuklo najbolje od najboljih u svjetskom i europskom boćanju. Čak 15 natjecatelja iz Italije, Francuske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i naravno Hrvatske okušalo se na podlozi koju je Svjetska boćarska federacija donirala Hrvatskom boćarskom savezu.

Kao jedan od rijetkih sportskih događaja u povijesnoj jezgri, mjestu gdje su prethodno samo Goran Ivanišević i John McEnroe imali prilike igrati, nedjeljna prezentacija je od iznimne važnosti za boćanje uopće.

– Ovo je povijesni trenutak, ne za hrvatsko, nego i svjetsko boćanje, jer svi znamo što Dubrovnik znači u nacionalnim i svjetskim razmjerima pa mislim da je ovo najbolje predstavljanje i promocija boćanja kao tradicionalne igre, a danas vrhunskog sporta. Danas ćemo vidjeti tehničke discipline, jer kao svaki sport i boćanje evoluira i to je nešto što je kratko i dinamično i najljepše od ovog sporta. Gotovo sva mjesta u Hrvatskoj imaju registrirani boćarski klub. To nam je u krvi. Ta tradicionalna igra kroz povijest se provlačila kroz cijeli hrvatski narod, pogotovo na Mediteranu – objasnio je Tomislav Ćurko, predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza.

Naglasio je i da je boćanje najtrofejniji hrvatski sport te, uz nogomet, najrašireniji.

– Imamo preko 7 tisuća registriranih igrača i preko 600 klubova. Nema čovjeka u priobalju i na kontinentu koji ne voli boću – zaključio je ponosno.

Uz čelnike Hrvatskog boćarskog saveza među kojima su dopredsjednik Denis Peršić i tajnica Lukrecija Zanki, došli su i predsjednik Svjetske boćarske federacije Francuzi Frederic Ruis i generalni tajnik Udruženja svjetskih konfederacija boćarskog sporta Cristophe Levaillant.

Naravno, glavne zvijezde su bili domaći reprezentativci i prvaci, među kojima su dvostruki svjetski juniorski doprvak Luka Gašpar iz Ploča, Maro Bajo iz BK Komolac, Ivo Butrica iz BK Rijeka, kao i najmlađi sudionik i juniorski reprezentativac Stijepo Batinić iz BK Hvidra Gromača.

– Četrnaest mi je godina, ali ne osjećam tremu zbog ostalih natjecatelja. Kad sam bio mlađi vidio sam oca kako igra pa sam i ja počeo boćati. U mojoj generaciji općenito znaju za boćanje, ali se ne bave na ovakav način – priznao je.

Batinić se natjecao u preciznom izbijanju, zahtjevnoj disciplini u kojoj je potrebno gađati bijele, a izbjegavati crvene predmete koji poništavaju bod ako ih igrač pogodi.

Uz juniore, igrali su i najbolji hrvatski boćari.

– Dva puta sam bio drugi na svijetu u štafetnom izbijanju, imam sedam ili osam bronci sa svjetskih i europskih prvenstava. Dečki su sve odlično odradili i montirali, više bi ovakvih događaja trebalo biti za promociju našeg sporta. Bili smo u Trpnju na turniru i povezali smo dolazak ovdje s tim turnirom, svi dečki su rekli da obavezno moraju doći ovdje. Atmosfera je fantastična – rekao je Tomislav Kolobarić iz BK Zrinjevac Zagreb.

Uz Kolobarića, sudjelovao je i njegov timski kolega i aktualni prvak Europe i Mediterana u preciznom izbijanju Pero Ćubela.

– Velika je stvar igrati ovdje. Dubrovnik je ikona Hrvatske i svi znamo što to znači igrati jedan sport na Stradunu. Promocija je to za hrvatsko i svjetsko boćanje, tako da se nadamo da će boća ići samo prema vrhu – kazao je.

Uz vrhunske hrvatske boćare, našli su se tu i prvaci iz susjednih država.

– Drago mi je da sam tu, da mogu pokazati kako je to lijep sport. Što reći? Oduševljen sam. Ovo je nešto što se ne zaboravlja, nadam se da će biti još koji put, što prije. Boćanje je u Sloveniji na određenoj razini popularno, trebalo bi to malo podići, ali teško je dobiti sponzore. Rezultati su pak vrhunski – rekao je Gregor Oprešnik iz Slovenije, inače aktualni svjetski prvak.

Igrači su se natjecali u razdobljima od tri umjesto uobičajenih pet minuta, zbog rasporeda, što je na neke stavilo i dodatan pritisak u već zahtjevnim uvjetima. Osim brojnih domaćih znatiželjnika, pred Kneževim dvorom okupilo se i mnoštvo zainteresiranih turista koji su mogli uživati u kvalitetnom boćanju na povijesnoj lokaciji.

Đivo Glanz

Pročitajte još

DRAMA NA TRSATU Dubrovkinje pobijedile domaće djevojke

Dulist

PITURI SLAVILI U GOSPINOM POLJU Peti put prvaci Hrvatske

Dulist

MEĐUŠKOLSKA LIGA Podržite svoje ekipe i uživajte u ragbiju!

Dulist