Kultura

“Kralj Edip” ponovno na Igrama

"Kralj Edip" ponovno na Igrama

Premijerno izvedena na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama, Sofoklova tragedija „Kralj Edip“ u režiji uglednog slovenskog redatelja Eduarda Milera i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla odigrana je sinoć 14. srpnja u parku Umjetničke škole.

 Sofoklo remek-djelo „Kralj Edip“ najpoznatija je antička tragedija, a Milerova interpracija se bavi njenim političkim i sociološkim kontekstom i to ponajprije aktualnim pitanjem odgovornosti u današnjem vremenu.
 
Smještanjem na južnu stranu parka Umjetničke škole stvorena je monumentalna scena i vizualno snažan, ambijentalni komad. Predstava je zadržala svoj lanjski oblik, naknadno prilagođen ozljedi glavnog glumca Mislava Čavajde zadobivenoj na generalnoj probi dan prije premijere, pa su štapovi i u ovogodišnjoj izvedbi Edipov jak izražajni element.
 
Snažan pečat predstavi dala je sjajna slovensko-hrvatska ekipa dramskih umjetnika – Mislav Čavajda, koji je za sjajno odigranu ulogu Edipa lani nagrađen Orlandom, Doris Šarić Kukuljica kao njegova majka Jokasta, Vili Matula kao Tiresije, Livio Badurina kao Kreont, pastir Vladimir Dulić, glasnik Jelena Lopatić i studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. Novi član ansambla je Alen Liverić koji u ulozi svećenika zamijenjuje Dražena Čučeka. Dramaturginja je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a koreograf Ivan Peternelj.
 
Kralj Edip ponovno će zaigrati u parku Umjetničke škole 15. ,16., 17. i 18. srpnja. Ulaznice za predstavu dostupne su online na www.dubrovnik-festival.hr te u prodajnim uredima u Festivalskoj palači i na Stradunu po cijenama od 175, 200, 250, 300 i 350 kn uz 30 % popusta za građane Dubrovnika.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist