Aktualno

KRAJAČ I GIZDIĆ: ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ je grandiozno djelo koje je dalo sportu izniman doprinos

KRAJAČ I GIZDIĆ: 'Povijest nogometa u Dubrovniku' je grandiozno djelo koje je dalo sportu izniman doprinos

Nakon promocije nove knjige monografskog karaktera u izdanju DuLista ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’, svoje je dojmove za DuList podijelio glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač koji je u Dubrovnik stigao samo zbog promocije ove knjige.

-Ovo je knjiga vrijedna pažnje koja je obogatila hrvatsku sportsku povijest i povijest hrvatskog nogometa, ali i dala vjerojatno smjernice mladim, novim naraštajima na koji bi način u budućnosti trebalo graditi novi nogomet i bolju suradnju. Ova knjiga daje jednu širinu i u njoj se vidi i širina autora Željana Konsua koji je inače član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora. Vrijedno je pažnje ne samo da je on član toga, već i to što on ima i jednu sportsku širinu koju je bilo vrijedno danas pozdraviti i naglasiti. Ova će knjiga sigurno biti jedan dobar doprinos razvoju sporta Republike Hrvatske upravo iz ovog razloga što je povijest iz koje će mladi naučiti neke greške, ali i smjernice te ih pokušati primijeniti u novom razdoblju sporta, posebice nogometa u Dubrovniku, a i u Republici Hrvatskoj – rekao je Krajač te je dodao kako je ova knjiga već pronašla svoje mjesto među zaljubljenicima u sport i njegovu povijest.

-Iznenadio sam se kad sam je uzeo u ruke, nisam se nadao da ima takvu širinu i takav opis događanja. Najvažnije je to što ona sadrži neke segmente koje ljudi ne znaju te će ih prvi put saznati. 115 godina nogometa u Dubrovniku je vrlo bitno bilo zabilježiti i važno je da se ti segmenti znaju, a oni su upravo objelodanjeni u knjizi ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’. Čestitke Željanu i svima koji su pomagali, ali i bili sudionici ove povijesti i koji će tek postati njezini sudionici – naglasio je glavni tajnik HOO-a.

Svoje oduševljenje knjigom nije krio ni Jurica Gizdić, ugledni kroničar Hajduka i Hrvatskog olimpijskog odbora. Naime, upravo je Gizdić, kao kroničar koji je do sada izdao respektabilnih 80 knjiga sportske tematike, u ovoj knjizi o dubrovačkom nogometu na koju se čekalo 50 godina pisao o Dubrovčanima u Hajduku i onima koji su iz Hajduka došli u Dubrovnik.

-Ovo je stvarno jedno grandiozno djelo i čestitam svome prijatelju Željanu Konsuu na tome i na svom trudu koji je uložio u ovu knjigu. Knjiga ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ doista je jedan doprinos očuvanju sportske baštine, ne samo u Dubrovniku, nego i u cijeloj Hrvatskoj, a ponajviše nogometne baštine. Što se tiče Hajduka i dijela koji sam obrađivao, sasvim je jasno, cijela Dalmacija pa tako i Dubrovnik žive za Hajduk. Najbolji dokaz je ona slika u noći kada smo slavili 100 godina Hajduka kada su zidine bile opasane bakljama. To je stvarno raritet i ta je slika obišla svijet. Malo je poznato javnosti, a to forsiram te sam to i napisao u monografiji Sto godina Hajduka, da je jako važno što je u vrijeme osnivanja Hajduka carski namjesnik Austro-Ugarske Monarhije bio Dubrovčanin Niko Nardelli. Pitam se gdje bi sve to završilo da nije bilo njega. On je bio jedini Hrvat koji je bio namjesnikom za Dalmaciju od 1905. do svibnja 1911. Mi povjesničari čak mislimo da je možda i smijenjen upravo zato što je dopustio da u nazivu Hajdukova imena bude Hrvatski športski klub Hajduk. Njegovo se ime zatajivalo, ne znam tome razlog, ali došlo je vrijeme da se govori o ogromnoj ulozi tog čovjeka u Hajdukovoj povijesti i tih prvih dana oko registracije kluba – rekao je Gizdić te se prisjetio osoba koje su povezivale i povezuju Dubrovnik i Hajduk.

-Tu su i Hajdukovi Božo Broketa, Jozo Matošić, Šime Milutin sve do današnjeg našeg predsjednika Lukše Jakobušića koji je vratio Hajduku pobjednički duh i onaj dišpet. Kada je pobjednički duh prisutan, trofeji se lakše osvajaju. Osvojili smo kup i nadam se da idemo dalje. Lukša je čovjek koji je preporodio klub. Dok je Dubrovnika, bit će i Hajduka i obratno – naglasio je Jurica Gizdić.

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist