AktualnoKoronavirus u Hrvatskoj

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ 1648 osoba pod nadzorom, krizni stožer izdao dodatnu preporuku

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ 1648 osoba pod nadzorom, krizni stožer izdao dodatnu preporuku

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao je konferenciju za medije na kojoj su iznijeli nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Ponovili su kako je potvrđena još jedna oboljela osoba, što znači da je sada sedam zaraženih u Hrvatskoj. Na početku presice su pročitali najnovije podatke za Europu, koliko je zaraženih u europskoj državi.

Rečeno je kako je od 25. veljače do danas u svijetu bilo oko 80.000 oboljelih, a danas ih je oko 87.000. U Europi je na isti datum bilo 336 zaraženih, a danas ih je 1620, piše Index.

Ministar Vili Beroš je rekao kako im je lakše funkcionirati od kada je uspostavljen Stožer.

-Ja vam nemam što više reći, osim da je potvrđen još jedan oboljeli. Testirali smo 177 ljudi, tri su još u pripremi. Naših četvero djelatnika s kruzera su pušteni s broda, ali će biti u karanteni u Japanu 14 dana. Nema drugih novih vijesti – rekao je Beroš.

Na pitanje kako su oboljeli, Beroš je rekao kako svi imaju blage simptome i dobro su.

-Svi bolesnici su stabilno i zdravi su – dodala je dr. Alemka Markotić.

Markotić je najavila da će pacijenti koji će imati dva uzastopna negativna nalaza, te neće imati temperaturu ni simptome, biti pušteni kući.

-U Zagrebu je dvoje u izolaciji, a jedan u Rijeci – rekla je Alemka Markotić.

-U 1648 osoba je pod nadzorom, od toga su 123 osobe kontakti i zbog toga su pod epidemiološkim nadzorom – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Što će biti s turističkom sezonom?

Govorio je i o zdravstvenom turizmu, prije svega o stomatološkim uslugama. Rekao je kako preporučuju stomatolozima da odgode takve usluge ljudima koji dolaze s tih područja, naročito iz Italije.

Zamjenik ministra turizma rekao je kako je teško prognozirati što će biti s turističkom sezonom. Za sada nema otkazivanja rezervacija u sezoni, ali usporen je rast novih rezervacija.

U Hrvatskoj je sedam zaraženih

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju jer je to mogući način prijenosa virusa.

Podsjetimo, danas je iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu potvrđeno da je još jedna osoba zaražena novim koronavirusom, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke. U Hrvatskoj tako do sada ima sedmero oboljelih.

Jučer je objavljeno da je od koronavirusa obolio još jedan muškarac iz Rijeke, što je bio šesti slučaj zaraze u Hrvatskoj. On je bliski kontakt već oboljelih ljudi iz Rijeke. Prema neslužbenim informacijama, radi se o bratu žene koja je oboljela nakon svog supruga. Svi su u dobrom stanju i imali su blaže simptome.

Zaražena osoba je iz bliskog kućnog kontakta ranije zaražene osobe iz Rijeke i nema teške simptome te se osjeća dobro, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić te dodala da su i druge dvije zaražene osobe iz Rijeke dobro, s minimalnom ili nikakvom temperaturom i bez progresije simptoma.

Dobro su bile i zaražene osobe iz Zagreba, bez bilo kakvih većih simptoma, dodala je. U Zagrebu je troje zaraženih, a također je riječ o osobama iz obiteljskog odnosno bliskog kruga.

Apel iz Stožera

Iz Stožera civilne zaštite u subotu su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravlja ne dolaze na javna okupljanja.

Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju jer je to mogući način prijenosa virusa.

Iz Stožera civilne zaštite izvijestili su da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da je Epidemiološka služba pripremila uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja.

“Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat”, stoji u objavi.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku epidemiologu radi daljnjih uputa.

Foto: Screenshot/24 sata

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist