Koronavirus u Hrvatskoj

KORONAVIRUS I GRANICE Pomorcima jednak status kao ostalim građanima

Pomorska policija Nesrece na moru

Na sastanku predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s predstavnicima Hrvatske udruga brodara Mare Nostrum, CROSMA – Udruge hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca i Sindikata pomoraca Hrvatske, usuglašeni su zaključci u odnosu na postupanje s hrvatskim pomorcima vezano uz epidemiju korona virusom (COVID-19). Tako je zaključeno, prenosi Sindikat pomoraca, kako se kod dolaska u hrvatske luke i odlaska iz hrvatskih luka primjenjuju se standardi usvojeni od strane Stožera civilne zaštite i jednaki su za hrvatske pomorce kao i za sve druge građane Republike Hrvatske i koordinaciju građana u tom smislu obavljaju nadležna državna tijela (granična policija, sanitarna inspekcija i dr.).
Osim toga, u cilju iznalaženja odgovarajućeg rješenja na dobrobit svih hrvatskih pomoraca, uključujući obveze koje proizlaze iz Pomorskog zakonika, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastavlja intenzivne razgovore sa svim socijalnim partnerima i drugim nadležnim institucijama, a o kojim promjenama će pravovremeno izvještavati javnost. Kako donosi Slobodna Dalmacija, u Pomorskom zakoniku, naime, postoji odedba o gubitku posla usljed tehnoloških razloga, što znači da bi svaki pomorac trebao ishoditi potvrdu svoje kompanije ili posrednika pri ukrcaju i predočiti je Ministrastvu financija.
-Očekujemo da bi konkretna mjera trebala biti donesena u roku od nekih mjesec dana, što je i prihvatljivo. Proteklih dana zaprimili smo veliki broj poziva i upita naših članova, neovisno jesu li trenutačno na brodu ili čekaju ukrcaj, i nadam se da će ih ovo primiriti – objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Neven Melvan, glavni tajnik Sndikata pomoraca Hrvatske.
U pogledu obvezne prijave podataka o plovidbenoj službi na lučku kapetaniju, prolongira se rok od 10 dana za prijavu na ukupno 24 dana, neovisno o tome je li pomorac upućen u neki oblik izolacije, karantene ili je u potpunosti zdrav.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist