Aktualno

Konoba Veranda u Orašcu sprema sasvim novu gastro priču

Konoba Veranda u Orašcu sprema sasvim novu gastro priču

Svoju ljubav prema domovini živimo svaki dan, predstavljajući regije Hrvatske i rodne nam Hercegovine kroz naš jelovnik i hranu, vina i priče o najboljim namirnicama na svijetu. Želimo pokazati kako i što ljudi jedu u Hrvatskoj i rodnoj nam Hercegovini – zapisat će iz Konobe Veranda još i prije na svojim ‘mrežama’. Znamo to i mi, i vi dragi čitatelji, i svi oni koji Verandu smatraju svojim gastro domom. Ali, ovo nije priča o Verandi, već o drugoj Verandi, onoj kilometrima nešto dalje, a ponudom i idejom još i bliže srcima (i nepcima!). I dalje oni nude okuse, osjećaje, uspomene, osmijehe… I dalje ‘poslužuju uspomene’, ali ovoga puta u sasvim novom ambijentu – na kraju promenade Sun Gardens Dubrovnik u Orašcu. Tamo, u dubokoj sjeni mediteranskih stabala dočekali su nas Maja i Mirko Andrić, Luka Škrobo, Majin brat i – raduje nas čuti – odnedavno punopravni partner ovog neumornog tima. Uz njih i Zdenko Leko, kao domaćin, General Manager Sun Gardens Dubrovnik. Ne kriju zadovoljstvo i napetost, uzbuđenje zbog skorašnjeg otvaranja u ovom raju nadomak Dubrovnika. Upravo je gospar Leko ‘kriv’ za njihov novi restoran.

Konoba Veranda u Orašcu sprema sasvim novu gastro priču
Maja i Mirko Andrić, Luka Škrobo, Zdenko Leko

— Prepoznali smo kvalitetu koju nude, ambijent i želju za ponuditi upravo priču koja se podudara s našom filozofijom kojom želimo gostima ponuditi boravak sa sviješću da su u Hrvatskoj. Primjerice, 90 posto i više vina je hrvatsko, naravno nešto je i stranih vina, ali guramo tu ‘hrvatsku’ priču koliko možemo. Nudimo gostima ‘hrvatski stil života’ – napomenuo nam je u ugodnom razgovoru Leko. Upravo tu ‘životnu filozofiju’ u Sun Gardens Dubrovnik lako je ponuditi zbog činjenice kako, za razliku od ostanka u gradskim hotelima, u Sun Gardens Dubrovnik ljudi borave duže.

— Tjedan dana je prosjek, a mi imamo što za ponuditi za tjedan dana ugodnog boravka. Htjeli smo nadopuniti svoju ponudu s jednom autentičnom pričom, nešto drukčijom. Detalji čine novu priču. Tada, kao u slučaju suradnje s Konobom Veranda, ideje i inspiracija dolaze sami – napominje gospar Leko te, prije nego što će nam Luka, Maja i Mirko otkriti što su zapravo zamislili u svom novom projektu, ističe za kraj i kako su iz Sun Gardens Dubrovnik pronašli – prave partnere.

Gorimo od želje
Konoba Veranda stvara novu priču u Orašcu i u kojoj ćemo svi mi, nadamo se, uživati otprilike od 15. lipnja, kada prostor na kraju promenade prođe minimalne tehničke uvjete. Dakle, naš veseli trojac je, uz svoju obitelj, prijatelje i suradnike – ‘rastegnut’. Ali, osmijeh se ne skida s lica…

Konoba Veranda u Orašcu sprema sasvim novu gastro priču

—Nismo umorni, iščekujemo. Malo i gorimo od želje, strah nas je da od želje ne izgorimo u potpunosti! Želje za opravdati sve što nam se čini da bismo mogli napraviti, opravdati povjerenje, približiti ljudima mjesto kakvim smo ga mi doživjeli, možda i koju kunu zaraditi ne bi bilo loše (smijeh). Ako bismo ispunili ova prva dva uvjeta, za našu obitelj zajedno to je jednostavno to – kaže nam Maja. Dodaje i lijepu novost s početka priče.

—Luka nam se pridružuje kao partner. Svojim idejama i znanjem, pričom koju smo svi troje gradili, stvarno ne bi imalo smisla da se dogodi išta drugo osim da on ne uđe kao jednakopravni partner. Želja koju imamo za stvaranjem priče ovdje, u Orašcu… Nadam se da će se prepoznati – kaže nam dok ‘zujimo’ okolo pogledom, promatrajući detalje usred radova. ‘Konture’ njihove priče već se vide. I imaju snažan pečat fuzije modernog i tradicije. U sklopu ovakog kompleksa resorta, priča će biti samo level više. Želja nam je oplemeniti prostor, od procesa od biranja stola, podloga, lampi, pa dalje – ističe Mirko. U cijeloj novini, ostali su svoji. I što je najvažnije u toj svojoj gastro autentičnosti od strane svojih partnera imaju potpuno otvorene ruke.

Konoba Veranda u Orašcu sprema sasvim novu gastro priču

—Pitali smo odmah smiju li doći ljudi ‘sa strane’, ne samo gosti resorta, već i koji nas vole (smijeh). Želja nam je nepravedno zapostavljeni Orašac ‘nacrtati’ na karti. Pritom, nuditi u njemu cijelu Hrvatsku i našu Hercegovinu. Koliko mislimo da smo upoznali Hrvatsku, ne znamo zapravo puno… Evo, primjerice, Mirkovo i moje zajedničko putovanje, ono prvo, bilo je u Italiju, u koju smo zaljubljeni od malih nogu. Pa rekli smo, kako smo se zaljubili u Italiju, ‘ajmo se tako zaljubiti i u Hrvatsku!’. Tu stvaramo našu priču – dodat će nam Maja.

—Kad kažemo kako predstavljamo Hrvatsku i rodnu Hercegovinu, želimo napokon razbiti te predrasude bifteka i svega onog što je nekako ‘gastro pretpostavka’. Pa čobanac je prekrasno jelo. Zdenko (Leko, op.a.) je rekao predivnu rečenicu – kada bude pisao biografiju imat će u njoj crticu kako je prvi uveo hercegovačke uštipke u Vrtove sunca! – dodaje nam kroz osmijeh Maja.

—I raštiku – kratko se uključuje gospar Leko, pozdravljajući nas dok điravamo prostorom u pripremi.

—Znate, čim je nešto healthy odmah je trendy – Mirko se pak pohvalio s tridesetak sadnica raštike koje su posadili. Kako su rekli da će ih, dok izađe ova lijepa priča, posaditi još, obećanje je bilo da ćemo napisati kako su ih posadili pedeset.

Naša hrana ima vrijednost
— Zdenko kao osoba koja je živjela vani, zna kako je ta nacionalnost izraženija. Mi kao Hercegovci u Dubrovniku stalno se moramo dokazivati da ga volimo, da smo zahvalni…Ne moramo zbog tog nijekati otkud smo. Naša hrana ima vrijednost, to nisu jela kojih se trebamo stidjeti. Uostalom, kroz sedam godina u Štikovici, priču o regionalnim vrijednostima hrane smo svakako ispričali – napominje Maja uz želju da se priča o toj ‘regionalnoj vrijednosti’ i dalje širi, da naši mali OPGovci uspijevaju, da sve skupa ide dalje. Partner Luka Škrobo je jedostavan i skroman. Kaže, i dalje će se ‘nositi tacna’. Ali…

—Pružena mi je šansa koju sam prihvatio, nadam se da će oraška priča ići u smjeru u kojem smo zamislili. Završio sam Brodostrojarstvo, pet godina, brod je bio u planu, ali su mi pomrsili planove s ponudom (smijeh). Rob sam navika pa mi se bilo teško oprostiti od Verande. Prihvatio sam partnerstvo, neki novi svijet… Vidjet ćemo – dodaje Luka, uz obećanje kako će ih ‘malo trznut’. Ukupno je u Verandi 17, a bit će i još zaposlenih. Pripremaju se na ‘žestoki’ srpanj i kolovoz, kada u resortu bude 1200 gostiju dnevno.

—Voljeli bismo naći što bolji balans između kvalitete i kvantitete. Otkad radimo na novoj priči, ne osjećamo pritisak, čega nas je pomalo i strah. Vidjet ćemo! Mislim da se sve događa s razlogom. Mjesto na kojem smo samo po sebi diktira sporiji tempo, da dođeš, staneš i kažeš: ‘Isuse, kako je lijepo!’. E to želimo prenijeti i u ponudu. Jela neće biti previše, jelovnik u odnosu na Štikovicu je nešto izmijenjen, naučili smo snagu riječi NE. Nema toga i toga, nije sezona… Inače, radit ćemo soft opening, a u planu su nam i širenje na taracu, neki zgodni događaji kao ribarske večeri, dodatni program… Pomalo ćemo. Želimo biti mjesto gdje će ljudi prepoznati nas. Gdje će doći, pa i prespavati, odsjesti, dobro se najesti, poslušati priču… Potreban nam je maleni komad tržišta kojem ćemo plasirati priču o Hrvatskoj, o našoj gastro tradiciji – zaključit će Maja, a mi naše umorne junake ove priče ostavljamo u lampama, stolicama, planovima, i snovima za koje želimo da im se do jedan – ispune.

OPG-OVI S KOJIMA VERANDA SURAĐUJE 
‘Misli globalno, djeluj lokalno’ 
OPG Miho Kukuljica iz Konavala, OPG Grbić Pajo iz Župe dubrovačke, brojni OPG-ovci iz 
naše Županije i Lijepe naše... Pod motom ‘Misli globalno, djeluj lokalno’, iz Konobe 
Veranda pomažu našim malim proizvođačima.

—Lakše je otići u veliki centar i nabaviti sve na jednom mjestu. S druge strane, dosta 
lokalnih proizvođača i dobavljača ne mogu podmiriti sve potrebe restorana. No, mislimo da se pomaci događaju. Ti proizvođači nas uče što je sezona i sezonosko povrće. Mi smo se 
podredili njima te učimo što možemo staviti na jelovnik. U šestom mjesecu nemamo salatu 
od hobotnice jer nemamo domaće rajčice. Nama je draže postalo reći gostima da nemamo 
nešto. Samim time želimo našim gostima pokazati da nije sve uvijek dostupno. I da 
cijenimo domaće. Cijenimo uloženi trud i rad – već su i prije isticali iz Konobe Veranda za DuList.

Pročitajte još

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist