Aktualno

KONFERENCIJA ‘JAČA SCHENGENSKA ZONA’: Umjesto izolacije treba nam suradnja

KONFERENCIJA 'JAČA SCHENGENSKA ZONA': Umjesto izolacije treba nam suradnja

Povodom priprema za pristup RH Schengenskom prostoru, u organizaciji voditeljice hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravke Šuice na sveučilištu je u petak održana međunarodna konferencija ‘Jača schengenska zona – Schengen kao jamstvo sigurnosti europskih građana’.

-Danas je na snazi ‘Europa dviju brzina’ po principu schengenske i euro zone, pri čemu je Hrvatska izvan obje zone. Tome težimo, to su nam dva najvažnija vanjskopolitička cilja. Pokušavamo se izjednačiti s ostalim članicama, a na tome kao zastupnica u Europskom parlamentu radim već duže vrijeme – istaknula je uvodno Šuica.

-Baš je Dubrovnik najbolje mjesto za raspravu u uvođenju schengenskog režima. Kad bi se taj režim uveo imao bi značajne posljedice na grad, jer smo izdvojeni od matice zemlje. Imamo zahtjevan teret prelaska granice. Schengen će donijeti puno dobra, prije svega u turizmu – izjavio je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Mato Franković.

Skupu su se video porukom obratili povjerenik EK za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos i povjerenica EK za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel, koji su poručili kako Schengen jest jedan od najvećih postignuća europskog projekta, ali i da su neke države posljednjih godina uvele privremene granične kontrole, koje ne smiju postati stalne.

-Zaštita vanjskih granica EU jedna je od najvažnijih zadaća RH. Moramo uspostaviti sustav pune slobode i s maksimalnom sigurnosti, a da jedno ne ukida drugo. Očekujem da ćemo do kraja 2018. godine ispuniti sve tehničke uvjete za ulaz u schengenski sustav, a do kraja ovog mandata EK postati član tog sustava – rekla je državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

-Posljednjih godina Schengenski sporazum je pod velikim pritiskom zbog pojave terorizma, masovnih migracija i organiziranih kriminalnih skupina. U rješavanju tih pojava obavještajna zajednica ima značajnu ulogu. Hrvatskoj je Schengen donio puno više dobrog, jer je omogućio snažniju međudržavnu suradnju. Ne smijemo dopustiti da nam teroristi nametnu povlačenje u izolaciju. Umjesto izolacije potrebna nam je suradnja – istaknuo je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije RH (SOA) Daniel Markić.

-Policija se već godinama priprema za ispunjenje zahtjevnih tehničkih uvjeta za priključenje Schengenu, od zaštite podataka do upravljanja vanjskim granicama. Imamo iznimne rezultate u schengenskom informacijskom sustavu s preko 12 tisuća ‘pogodaka’ po pitanju osoba, vozila, isprava i predmeta, što je daleko više od europskog prosjeka. Europska komisija je preporučila naš model kao napredan – pohvalio se glavni ravnatelj policije RH Nikola Milina.

-Suradnja je temeljni odgovor na prijetnje koje se javljaju. Potrebna je dobra suradnja i međusobno povjerenje. Na razini EU i NATO-a razvija se tzv. vojni Schengen, odnosno učinkovitije vojne pokretljivosti – istaknuo je načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Ministarstva obrane RH Tomislav Galić.

-Europska unija prostor je slobode, pravde i sigurnosti, ali je ravnotežu između svega toga teško postići. Schengenski režim danas više naginje pitanju sigurnosti, nego slobode. Pomak nazad bilo je uvođenje kontrola, a smatralo se da toga više nikad neće biti. Odluka o ulasku Hrvatske u režim neće ovisiti samo u našim postignućima, već će biti i političko pitanje, gdje možemo očekivati opstrukciju nekih država – istaknuo je stručnjak za međunarodnu sigurnost Vlatko Cvrtila.

O značaju uloge najjužnije hrvatske policijske uprave o kontroli granice govorio je načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, dok je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić u zaključnoj je riječi iskazao nadu kako će ulazak Hrvatske u schengenski režim ući bez opstrukcija drugih država.

Pročitajte još

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist

ZBOG PRAZNIKA RADA Novi broj DuLista od četvrtka na kioscima!

Dulist

ODLUKA KONAČNO PRED GRADSKIM VIJEĆNICIMA Tko će moći bez ograničenja voziti oko Grada?

Dulist