Aktualno

FOTOGALERIJA Večer Korosante, Tijelovska procesija u Gradu

I ovog četvrtka, i ove godne, tradicija je živa – održana je svečana Tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom, za kraj obilježavanja Tijelova ili, kako se to u nas reče, Korosante.

Prije procesije, biskup dubrovački Mate Uzinić održao je i euharistijsko slavlje u našoj Katedrali, a brojni su se vjernici netom nakon zaputili na procesiju. Ona je tradicionalno, od Katedrale, prešla Ulicom od Puča do Velike onofrijeve fontane, potom preko Straduna natrag do Katedrale.

Korosante ili Tijelovo obilježava se od 13. stoljeća, no zapadno kršćanstvo počelo ga je obilježavati tek u 14. stoljeću. Postoji legenda prema kojoj je augustinska redovnica Julijana iz samostana u Belgiji imala viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju.

Mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju nedostatkom blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Mjesni biskup je na njezinu molbu uspostavio blagdan, koji se u početku zvao blagdan Euharistije.

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom je taj blagdan htio proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila smrt. Tek u 14. stoljeću, blagdan se proširio na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Pročitajte još

[FOTO] U CRKVI MALE BRAĆE Tradicionalna glazbena zahvala braniteljima

Dulist

Dječje božićne likovne radionice ‘Jaslice u Galeriji’

Dulist

Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Zapovjedništva obrane Grada Dubrovnika

Dulist