Aktualno

Koncesioniranje autocesta ide dalje

Koncesioniranje autocesta ide dalje

Prijedlog Siniše Hajdaša Dončića o davanju autocesta u koncesiju na razdoblje od 30 do 50 godina danas su na sjednici Vlade poduprli ministri.

Vlada je na sjednici dala suglasnost Ministarstvu prometa na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz HAC i autocestu Rijeka-Zagreb kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako su savjetnici njegova ministarstva predložili model koncesija autocesta kao model upravljanja ovim dijelom infrastrukture.

-Predloženo rješenje koncesije zadovoljava 3 cilja: ostvarivanje prihoda od monetizacije, poboljšanje dugoročne efikasnosti, omogućavanje Vladi da sredstva od trošarine na naftne derivate upotrijebi za druge infrastrukturne projekt – istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Ministar financija Slavko Linić je dodao kako su najveći problem visoki javni dugovi i da dobar dio ove imovine treba privatizirati ili prodati.

Premijer Milanović ustvrdio je kako je ovo jedan od onih zakona koji će izazivati komentare jer se radi o puno imovine.

Inače, koncesionar će sam morati održavati autocestu. U slučaju porasta prometa, to se dijeli između države i koncesionara. Isto tako je i u slučaju eventualnog pada prometa. Koncesionar će morati graditi treću traku na najopterećenijim dijelovima.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist