Vaše vijesti

Koncesionar mještanima Drača ogradom onemogućio pristup plaži?

Koncesionar mještanima Drača ogradom onemogućio pristup plaži?

Iznova smo svjedoci slučaja u kojima koncesionari pomorskog dobra onemogućuju građanima pristup kupalištima, odnosno obali i plaži, a što je suprotno Zakonu o pomorskom dobru. Na takav još jedan navodni primjer upozorio nas je Stipe Čizmić koji je svoj dopis osim nadležnima uputio i na našu adresu. Njim moli da se hitno ukloni ograda koja se nalazi na pomorskom dobru na adresi uz obalu Drače 9.

– Naime, na pomorskom dobru je postavljena ograda koja onemogućuje mještanima mjesta Drače na Pelješcu nesmetan pristup obali i plaži, a na što, po zakonu, imaju pravo. Prema zakonu o pomorskom dobru plaža se ne smije i ne može ograđivati ako nije pod koncesijskim odobrenjem. Ako je plaža pod koncesijskim odobrenjem treba se detaljno prikazati što je pod koncesijim odobrenjem i tko je koncesionar što ovdje nije slučaju jer plaža NIJE POD KONCESIJOM niti pod koncesijskim odobrenjem. Ja, kao HRVATSKI BRANITELJ, koji sam toliko dao za svoju zemlju, smatram nedopustivim da me netko ograničava da se ne mogu okupati u našem moru ili staviti ručnik na plažu. To je STRAŠNO I RAZOČARAVAJUĆE! – poručio je Čizmić koji je dodao kako je duboko razočaran obavijesti da u inspekcijskom nadzoru nisu utvrđeni nedostaci niti je nađena osnova za prekršajni postupak temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

– Postavlja se pitanje, da li ste uopće nešto našli kod inspekcijskog pregleda; od nasipavanje obale 70 metara četvornih, betoniranje obale sa skalama 80 metara četvornih, zabijanje željeznih vida u beton i učvršćivanje 2 željezna stupa 10×10, visine 3 metra sa željeznim suncobranom 6 metara četvornih, povezani željeznom šipkom, s ljuljačkama za djecu, betonski rubnjak na kojemu su 6 željeznih stupova, povezanih sa žičanom ogradom i plastičnim umjetnim lišćem visine 1,30 i duljine 12 metara, ležaljke i ljuljačke, SVE TO PROTUZAKONITO IZGRAĐENO NA ČESTICI KOJA NEMA KATASTARSKI UCRTANO OVO PRIVEZIŠTE ILI MUL. Ako to niste primijetili, na slikama je jasno prikazano. Vašim inspekcijskim nadzorom i Vašim odgovorom ste nas stavili na stup srama, jer smo mi krivi što prijavljujemo i uznemiravamo ‘nedužne ljude’, koji nisu krivi i rade što ih volja, na našemu pa i Vašemu moru. Bilo bi dobro da nas prijavite za lažnu prijavu. Voljeli bi da se dođete tu okupati, da preskačete ogradu, da vas tjeraju s parkinga i plaže, da pokušate vašu djecu malo zaljuljati na ljuljačkama ili postaviti vaš ručnik na plažu. Zakon je jasan, PREKRŠAJ JE UČINJEN SUKLADNO ČLANCIMA ZAKONA O POMORSKOM DOBRU I MORSKIM LUKAMA – iznio je.

– Članak 101. posebno stavak 6. navedeno je da inspektor mora narediti uklanjanje posljedica koje su nastale upotrebom pomorskog dobra protivno njegovoj namjeni. Sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama¸namjena je slobodno korištenje plaže građanima i turistima, a ne privatizacija obale od strane pojedinaca i gradnja na pomorskom dobru u privatne svrhe. Članak 103. stavak b) ako gospodarski koristi ili UPOTREBLJAVA POMORSKO DOBRO BEZ ODLUKE ILI KONCESIJSKOG ODOBRENJA. U ovom slučaju Investitor ili privatna osoba nema odobrenje za koncesiju ili posebnu odluku, a upotrebljava pomorsko dobro u privatne svrhe tako da postavlja ležaljke za svoje goste ispod svojih suncobrana, postavlja ljuljačke za svoju djecu, ograđuje plažu i parking da nitko ne može prići. Članak 105. Inspektor može donijeti usmeno rješenje i odmah narediti njegovo izvršenje u slučaju kada je potrebno spriječiti radnju zbog koje može nastati neposredna opasnost za život i zdravlje ljudi, životinjski i biljni svijet ili velika materijalna šteta. Ovdje se radi o neposrednoj opasnosti na život i zdravlje ljudi, u slučaju da se zbog jakog vjetra sruše 2 željezna suncobrana na djecu i ljude, jer suncobran nema dozvolu za gradnju, a niti željezne šipke i željezna ograda koja može ozlijediti djecu i druge kupače i TKO ĆE ODGOVARATI ZA TAKVU OZLJEDU ILI NAJGORE ZA SMRT, A OVDJE OPASNOST I ODGOVORNOST SIGURNO POSTOJI – zaključio je.

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala DuList.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist