Županija

Konavle se priključuju Aglomeraciji Dubrovnik u cilju razvoja Poduzetničke zone Zračne luke

Konavle se priključuju Aglomeraciji Dubrovnik u cilju razvoja Poduzetničke zone Zračne luke

Općina Konavle priključuje se Urbanoj Aglomeraciji/području Dubrovnik, koja će biti novi korisnik ITU mehanizma u narednom financijskom razdoblju. Tim povodom sastali su se gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković i načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa suradnicima.

ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) su mehanizam Europske unije koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u društvene i gospadarske aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Uz projekte Grada Dubrovnika, Općina Konavle se uključuje s ciljem razvoja “Poduzetničke zone Zračna luka”, koji bi uključivao financiranje te izradu idejne i projektne dokumentacije Poduzetničke zone, osiguravanje potrebne infrastrukture, zatim formiranje poduzetničke potporne institucije – tj. poduzetničkog inkunbatora te izgradnju Gospodarskog centra – središnjeg objekta poduzetničke zone.

Formiranjem i razvojem poduzetničke zone postići će se višestruki ciljevi za razvoj lokalne regije, ali i cijelog šireg područja – otvaranje novih radnih mjesta, poticanje gospodarskog razvoja te poticanje poduzetništva i investicija. Najvažnije, Poduzetnička zona Zračna luka, s obzirom na svoju lokaciju, neposrednu blizinu tj. izravni kontakt sa Zračnom lukom Dubrovnik, raspoloživu površinu te izuzetno povoljnu konfiguraciju terena, pa čak i postojeću (brownfield) infrastrukturu, predstavlja izniman potencijal gospodarskog razvoja cijelog integriranog područja, kojeg je potrebno u cijelosti valorizirati, posebno u smislu disperzije gospodarske djelatnosti, odnosno jačanja otpornosti na krize, poput ove koja je prouzrokovana epidemijom Covid-19.

Za realizaciju ovakvog projekta nužna je podrška upravo ovakvog ozbiljnog financijskog instrumenta, kao što je to ITU mehanizam, čime se stvaraju temeljne pretpostavke za realizaciju na željeni način, u financijskoj perspektivi 2021-2027.

Osim Poduzetničke zone, na sastanku su dogovorene i daljnje konkretne aktivnosti, odnosno potpisivanje sporazuma o suradnji na realizaciji projekta šetnice “Lungo mare od Dubrovnika do Cavtata.”

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist