Aktualno

Konačno (opet) dobivamo wireless?

Konačno (opet) dobivamo wireless?

I Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija prijavile su svoje projekte uvođenja besplatnog 'wireless' interneta na program Ministarstva turizma HOTSPOT CROATIA, kojim se takvi projekti financiraju.

Iz Grada Dubrovnika nisu nam iznosili konkretne brojke i podatke, već su nam tek šturo naveli kako su prijavu podnijeli i to u suradnji s tvrtkom Lumiss d.o.o. iz Dubrovnika. Iznos na koji računaju je, kažu, za sada nepoznat jer će na koncu sve ovisiti o odluci Ministarstva, a sustav besplatnog interneta trebao bi po njihovoj zamisli vrijediti na području cijelog grada.
S druge strane, Dubrovačko-neretvanska županija podnijela je prijavu za program namijenjen uvođenju sustava besplatnog  pristupa internetu u turističkim destinacijama koji je u cijelini 'težak' 551 500 kuna.
 
Mreženje 214 objekata
 
– Od toga Dubrovačko-neretvanska županija planira uložiti 253 250 kuna, jedinice lokalne samouprave 45 tisuća kuna, a od Ministarstva je zatraženo  preostalih 253 250 kuna. Županija je projekt kandidirala sama, a u suradnji s općinama Vela Luka, Orebić, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle postignut je sporazum da će Županija financirati implementaciju projekta, a općine njegovo održavanje – objašnjavaju nam iz Dubrovačko-neretvanske.

Županijski projekt podrazumijeva više HOTSPOT lokacija po svakoj od pet nabrojenih općina, u kojima je, kako su istaknuli u Županiji, u prošloj godini ukupno zabilježeno oko 2 milijuna noćenja.
– Provedenim istraživanjima utvrđeno je kako se u radijusu od 500 metara od zamišljenih HOTSPOT lokacija nalazi 214 ugostiteljsko-turističkih objekata – dodaju iz Županije.
Ipak, kako nismo dobili i popis predloženih lokacija, nije nam poznato poklapaju li se možda one županijske s gradskima.
Inače, program dodjele bespovratnih sredstava HOTSPOT CROATIA financiran je od strane Ministarstva turizma temeljem Programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama. Javni poziv za prijave objavljen je 18. veljače, a bio je otvoren do 15. ožujka ove godine.
Program HOTSPOT namjerava se uvesti s ciljem dodatnog podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma i proširenja turističke ponude, a za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od ukupno 1,5 milijuna kuna, koja će biti podijeljena prema udjelu u ostvarenim turističkim noćenjima po županijama u 2012. godini.
Za našu županiju taj udjel iznosi 8,27 posto, dok na primjer za Istarsku županiju vrijedi udjel od 31,68 posto, Primorsko-goransku 19,08 posto, Splitsko-dalmatinsku 16,76 posto. Po toj podjeli najmanje sredstava trebale bi dobiti županije na istoku Hrvatske, ali one imaju pravo na sufinanciranje barem jedne lokacije, neovisno o ostvarenim noćenjima. Ukupno će se svakoj jedinici lokalne samouprave sufinancirati do 10 lokacija.
 
Trgovi, luke, plaže…
 
Osnovna ideja je gostima omogućiti da preko svojih pametnih telefona i tableta na licu mjesta saznaju sve što ih zanima o odabranoj destinaciji i o svim sadržajima i zbivanjima u kojima mogu uživati tijekom svog boravka.
– Njihova intenzivnija online komunikacija bi trebala pridonijeti pojačanoj promociji naše zemlje, privlačenju novih gostiju i daljnjem jačanju e- marketinga naše ukupne turističke ponude – kažu iz Ministarstva turizma.
Na kojim lokacijama se planira uvesti wireless? Općenito govoreći, dobra lokacija za hotspot je svaki trg ili šetnica, zatim kolodvori i luke te javne plaže, s tim da u radijusu 500 metara obuhvaćaju velik broj objekata ugostiteljske i turističke ponude.
Svi programi gradova, općina i županija Ministarstvo će financirati s iznosom i do 50 posto opravdanih troškova, ali će ti programi morati biti operabilni već s početkom lipnja ove godine. Pola iznosa odobrenih sredstava Ministarstvo će uplatiti po potpisivanju ugovora, dok će druga polovica iznosa biti uplaćena po podnošenju izvješća o provedbi programa.
 
 
 

Wireless u Gradu
Im'o pa ne im'o
 
Grad Dubrovnik već je imao uveden wireless na području povijesne jezgre, a ugovor je bio sklopljen s tvrtkom Dubrovnik telekom d.o.o.. Ipak, kad je na vlast stigao gradonačelnik Vlahušić, vodeći se idejom 'strancima ništa besplatno' ukinuo je ovu uslugu, premda se njome koristio i dio stanovnika unutar gradskih mira.
Nedavno je ta ideja opet zaživjela, prije svega kroz inicijativu Petra i Franja Osredkara iz tvrtke Stabil Net i program zvan 'Libertas net', kojim bi se za 3 mjeseca širokopojasni internet uveo na području cijelog grada.

 
 
 

Tehničke karakteristike
Koja je brzina 'surfanja'?
 
Brzina  pristupa  internetu  po  pojedinoj  hotspot  lokaciji  uz  primjenu xDSL tehnologije mora  iznositi  najmanje 4 Mbit/s  i 512  kbit/s, odnosno tome odgovarajuću brzinu uz primjenu druge  tehnologije. Preporučljiva maksimalna brzina hotspot lokacije iznosi 20 Mbit/s.
Radi smanjenja rizika zagušenja prometa,  hotspot  lokacija  mora  omogućiti ograničenje brzine   pristupa internetu po pojedinom korisniku hotstpota. Preporučljiva minimalna brzina po korisniku hotspota je 200 kbit/s, a maksimalna brzina po korisniku 500 kbit/s.
Hotspot lokacija u pravilu neće podržavati internet servise koji traže visoke brzine prijenosa podataka (peer-to-peer servisi i sl.).
 

 

Kriteriji za ocjenu lokacije
Kome najviše bodova?
 
Na prvom mjestu je broj ostvarenih noćenja tijekom 2012. godine koji se boduje s najviše 25 bodova. Potom se s najviše 10 bodova ocijenjuje broj ugostiteljskih i turističkih objekata u radijusu pojedine lokacije, kao i financijski udjel ostalih ulagača u projekt. S najviše 5 bodova ocjenjuje se trenuno stanje na terenu, odnosno udio već uloženih sredstava. Sredstva će se dodjeljivati prema konačnoj bodovnoj listi.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist