Grad

KOMUNALNI (NE)RED Mokošani ‘ratuju’ – s gradskom upravom i vandalima!

Komunalni problemi u Mokosici

Zašto je Mokošica u potpunom neredu i kaosu? Zašto gradska uprava ima nehuman odnos prema Mokošici? Zaslužuje li to 8 tisuća stanovnika Mokošice, procijenite sami.

Na svakom koraku vidljiv je nered i kaos – građevinski otpad na odlagalištima za smeće, neregistrirani automobili parkirani na prometnicama, neuređen okoliš, urušeni pločnici… – samo je dio onoga što su nam napisali stanovnici najvećeg gradskog naselja – Mokošice.

Stoga smo odlučili provjeriti stanje na terenu. Uputili smo se u Mokošicu gdje smo shvatili kako se njeni stanovnici zapravo bore s dva problema – nerazumijevanjem gradske uprave i vandalizmom!

Kad se ugase kamere…

Dubrovačkim političarima usta su puna Mokošice najviše u predizborno vrijeme. Tada je redom svi i posjete. No, kad se kamere ugase, i kad izbori prođu nekako je svi smetnu s uma. Doduše, napravile su se zadnjih godina i tamo neke stvari – uređen je dio parkirališta, kao i dio ulice Bartola Kašića, na izlazu iz naselja stavljeni su semafori… no, problema je još jako puno.

– Iz grada u Mokošicu dolazi jedino gradski autobus – tim riječima dočekala nas je Jadranka Šimunović, voditeljica Zelenog foruma, s kojom smo i obišli dio ovog naselja.

Odakle početi? Od prometnica, nedostatka nogostupa i parkiranja. Naime, kako je istaknula Šimunović, najprije je nužno hitno uređenje, odnosno asfaltiranje ceste kroz Novo naselje koja se proteže ulicom Od izvora do Marina Kneževića i Između dolaca jer je sve puno rupa. U ulici Od izvora poseban problem predstavlja i parkiranje automobila u jednoj kolničkoj traci, što stvara poteškoće u odvijanju prometa, posebno kad se s vozilom iz suprotnog smjera treba mimoići autobus Libertasa. Tu muku muče i pješaci budući da nema nogostupa pa majke s kolicima primjerice moraju ‘voziti slalom’ među automobilima.

– Imamo problema s vlasnicima pasa, koji ne čiste za svojim ljubimcima, a posebno nam pritužbe stižu iz naselja Naš dom. Nema komunalnog reda što se tiče držanja pasa, a spomenut ću kako nam u eko parku čak i šišaju pse! A tamo se igraju djeca. Ima i puno loših grafita, pa smo od gradske uprave tražili boju kako bi se to opituralo. No, čekamo je sedam mjeseci, iako su se mladi iz naših

udruga ponudili kako će oni sve to opiturati – priča nam Jadranka Šimunović.

Polomljena vrata, klupe, ograda…

Potom se dotaknula i stanja na odlagalištima otpada, gdje nered stvaraju sami stanovnici.

– Naime, na zelenim otocima nema nikakvog reda. Kontejnerima za reciklažu ne možete uopće prići od nabacanog krupnog otpada, osim četvrtkom ujutro kad se taj otpad i odvozi. No, već navečer stanje je isto – govori Šimunović.

Na putu do eko parka, koji je skoro pa cijeli polomljen, priča nam kako bi se na svakom dječjem igralištu trebala postaviti fontana s pitkom vodom, jer djeca tijekom igre ožedne, a vodom bi mogli i isprati ranu u slučaju kakvih ozljeda. Iako već 10-ak godina imaju obećanja raznih gradskih uprava o postavljanju fontana, sve je ostalo samo na riječima. Tek je postavljena jedna, i to u eko parku, no i ona je danas izvan funkcije. Polomili su je, naime, prije 10-ak dana vandali, a u eko parku su u potpunosti uništene i drvene klupe, od koji nije ostao ni trag, ljuljačke, drveni stol… U blizini eko parka je i dječje igralište koje već dva mjeseca na jednom dijelu nema zaštitne ograde, što predstavlja opasnost za njegove male korisnike.

Uništavanje zelenila

O krađi sadnica i cvijeća ne treba niti govoriti, požalili su nam se Eko Omblići.

Poštovanje prema zelenilu je ravno – nuli! I ne uništavaju ga samo djeca, već i odrasli. Kako kome neko stablo smeta – jednostavno ga ili ukloni ili mu pri dnu debla oguli koru da propadne.

Na sve strane može se primijetiti neuređen okoliš, a po mišljenju Jadranke Šimunović, neke od tih neuređenih površina bile bi idealne za gradnju novih dječjih igrališta kojih u Mokošici nedostaje.

Mokošica kao najveće gradsko naselje nema nikakvih društvenih sadržaja, posebno za djevcu stariju od 15 godina… Treba im i javni WC, a mladi ekoaktivisti gradskoj su upravi predložili i gradnju groblja za kućne ljubimce.

Na kraju istaknut je još jedan nedostatak ovog gradskog naselja – slijepu ulicu Bartola Kašića na dijelu prema Dječjem vrtiću i školi gdje se u jutarnjim satima stvara velika gužva budući da se roditelji za dovesti dijete u vrtić ili školu nemaju gdje parkirati, kao niti okrenuti pa nastaje lagani – prometni kolaps. Vjerujemo kako bi se o Mokošici dalo još mnogo toga napisati. No, ne možemo ne spomenuti kako jednom dijelu nereda pridonose i sami stanovnici.

Pročitajte još

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić

Pročelnica Ivana Brnin na panelu o Smart City rješenjima

Dulist