Grad

KOMEMORACIJA ZA ANTUNA MASLU ‘Bio je svjetski prvak u novinarstvu, a tako jednostavan i skroman’

KOMEMORACIJA ZA ANTUNA MASLU 'Bio je svjetski prvak u novinarstvu, a tako jednostavan i skroman'

Obitelj, prijatelji i kolege te svi oni koji su s njim kroz godine surađivali oprostili su se od ove srijede od novinara i glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika Antuna Masle.

Glavni urednik Slobodne Dalmacije i bivši urednik Dubrovačkog vjesnika Jadran Kapor na komemoraciji za svog kolegu Maslu, novinara bogate karijere u svom emotivnom oproštaju rekao kako sad razumije zašto mu je u petak pričao o Lazaretima i Zelenoj naranči, mjestima koje je upravo on pretvorio u kultna okupljališta njihove mladosti. Rekao je kako su se danas njegova obitelj, prijatelji i kolege okupili upravo u Lazaretima, na mjestu gdje je sve nekako počelo, na mjestu gdje je stekao većinu prijatelja, u čije se ime on danas od njega mora oprostiti.

– Teško mi se oprostiti i u svoje, a kamoli u njihovo ime. Da sam u subotu znao, ne bih gubio vrijeme na naše redakcijske teme, ne bih se šalio na račun svega što si prošao, rekao bih koliko te volim, rekao bih ti da znam što si sve za mene učinio i da sam cijelog života pokušavao izravnati taj račun, a sad si otišao. Svi mi danas ovdje okupljeni voljeli bismo te makar zagrliti i objasniti koliko si nam značio, a htio bih te još nešto i pitati. Nije mi ranije palo napamet samo to još jedno jedino pitanje: Kako to da si karijeru u Dubrovačkom vjesniku počeo baš kao sportski novinar? Ti kojemu je najveće sportsko dostignuće skok kroz bolnički prozor kad si bježao iz crnogorskog zatvora. Nino je bio novinar kakvi smo svi mi htjeli biti barem jednom u životu. Ali nam je nedostajalo on što je Nino imao, znao je s ljudima, znao je pogoditi temu bolje od ikoga drugoga, znao je kretanja u svijetu objasniti i predvidjeti bolje od ikoga drugoga i bio je spreman svoje znanje podijeliti mlađima. I ne samo to, znao se u ovom poslu pomaknuti da bi mu mlađi kolega dobio priliku. Pamtimo ga mirnog i staloženog i u najtežim trenutcima – rekao je Kapor te dodao kako su se znali i našaliti na Maslin račun.

-Masle je bio novinar koji se nije šetao uz rub svjetskih ratnih žarišta, uvijek je išao tamo gdje gori, gdje se stvari događaju. Bio je novinar, faca, naš kolega. Nino hvala ti na svakoj sekundi koju si s nama proveo – rekao je kroz suze Kapor.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako vjeruje da svatko od okupljenih zasigurno ima neku svoju osobnu priču s Antunom Maslom.

-Ja sam ga upoznao nekoliko godina prije nego sam postao gradoačelnik. Prvi put sam se susreo s njim s ogromnim strahopoštovanjem prema čovjeku koji je u novinarstvu postigao sve. Bio je svjetski prvak u novinarstvu, to treba jasno reći, a bio je tako jednostavan, tako skroman, tako normalan. Nije bio čovjek koji je skupljao lajkove, bio je čovjek koji je stajao iza svojih riječi. Bio je klasičar koji je promatrao svijet drukčijim očima, često vidjevši ono što mi ne vidimo, odnosno, ono što ćemo možda vidjeti kroz nekoliko godina. I u svojoj bolesti uvijek je znao pronaći snagu za smijeh, radost i ponovno nekakvo drukčije promišljanje i neke nove, kao što je Jadran rekao, teorije zavjere. To je bio Nino. Poseban na svaki način – istaknuo je gradonačelnik te se prisjetio poruka između njega i Masle koje, dodao je, pokazuju koliki je bio vizionar.

-Čitajući prije dan-dva naše poruke, našao sam jednu od prije dvije i pol godine u kojoj meni Nino piše ‘slušaj, trebat će neke stvari mijenjati, moramo se okrenuti zelenim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije jer, Mato, dolazi teško vrijeme u kojem će sve poskupjeti, neće ništa biti jednostavno i lako’. Tko je mogao misliti da će doista tako i biti? Nino je to vidio i to je njegova veličina – vidio je ono što mnogi nisu vidjeli, a opet je tako jednostavno crpio svoju energiju i promišljanja najviše iz Lučija gdje bi on čuo kako diše grad, a godinama mu je bio tihi saveznik, savjetnik. Bio je jednom i rekao ‘kad me Ana jednom pusti na miru, bit ću ti savjetnik’. Rekao sam mu na to ‘može, dogovoreno pa ću i ja lakše moći predvidjeti budućnost. Poseban je bio naš Nino. Siguran sam da ne bi baš volio da ovdje danas puno plačemo, više bi volio da se malo nasmijemo, a kasnije i popijemo jednu u Lučija i idemo dalje. Dragi moj Nino, adio ti, vidimo se i nek ti je laka zemlja – rekao je Franković.

Vlasnika Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić istaknula je kako ‘možemo biti sretni i ponosni što smo živjeli i radili s tako velikim čovjekom’.
– Antun Masle ostavio je neizbrisiv trag, kao uzor i inspiracija, kao oslonac i neprikosnoveni profesionalac – rekla je te napomenula kako je Antun Masle za života postao jedno od najvećih novinskih imena Hrvatske.

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist