DuList IN

Koliko naplaćuju naši, a koliko estradni glazbenici za nastupe na svadbama?

maja suput zabava

Sezona svadbi je u punom jeku, a na njima je nezaobilazan i ključan dio upravo glazbenik, odnosno glazbenici koji nastupaju na najposebnijem danu za mladence. Oni su ti koji stvore atmosferu na svadbi i čine ovaj dan posebnim kako za novopečeni bračni par, tako i za uzvanike. Dubrovčani tako najčešće zovu lokalne bendove da im na taj važan dan priušte nezaboravnu zabavu. Pokušali smo doznati koliko košta glazba, ali osim okvirnih iznosa, naši sugovornici nisu bili voljni podijeliti više detalja s javnosti i njihovim potencijalnim budućim ‘klijentima’. Ipak, potvrdili su nam kako je za glazbu potrebno izdvojiti minimalno 2 tisuće eura po nastupu, a zna biti i više. Naravno, bendovi imaju po nekoliko članova. Tako da cijena od 2 tisuće eura za bend od tri glazbenika znači oko 660 eura po glavi, za četiri člana 500 eura, a za pet 400 eura i tako dalje, kako ide matematika. Što se tiče popodnevne pratnje, a riječ je o uvertiri svadbene ceremonije uz glazbu koja ih prati do crkve te poslije do primjerice hotela gdje će se održati večera, cijene su nešto povoljnije. Riječ je većinom o harmonikašima pa nastupaju kao duo ili trio i njih se plaća oko 800 eura. Međutim ima i onih koji traže i do 1.200 eura. Što se tiče samog repertoara glazbe, ispričali su nam naši zabavnjaci kako domaći Dubrovčani slušaju raznovrsnu glazbu na svadbama. Ponajviše dalmatinske, domoljubne, ali i domaće pop-rock pjesme poput hitova grupe Dalmatino, Doris Dragović ili Petra Graše.

Koliko koštaju estradni pjevači?
Najpopularniji pjevači s estrade traže od 5 pa do čak 20 tisuća eura za jedan nastup na svadbi, kako prenose mediji. Tako je Maja Šuput, poznata kao ‘kraljica svatova’ jedna od onih estradnih pjevača koja odavno nastupa po svatovima. Njezin cjelovečernji nastup s bendom na svadbi stoji između 8 do 10 tisuća eura. Maja se zna pohvaliti kako priredi nezaboravne zabave, a s time se slaže i javnost, ako je suditi po njenim Instagram komentarima, kao i po Redditu. Jedan je korisnik te društvene mreže istaknuo kako je konobario na jednoj svadbi u hotelu u Dubrovniku gdje je Maja nastupila.
Istaknuo je kako je pjevala cijelu noć i da je stalno uzvanike pozivala na ples. Rekao je kako za nju nije potrebno plaćati stolicu jer nije ništa jela, a stalno je pila espresso. Drugi korisnik tvrdi kako Maja ima nevjerojatnu energiju i pozitivnu vibru što cijelo vrijeme diže salu. Također je rekao kako minimalno uzima pauze. Maja često ističe kako voli to što radi.

jole
—Svadbe su kruna mog poslovanja. To je siguran posao, gdje znam godinu i pol dana unaprijed gdje sam, koji vikend i u kojem gradu – izjavila je Maja jednom prilikom. Joško Čagalj Jole je isto tako poznati zabavljač na svadbama koji s istim bendom nastupa oko 20 godina. Jole tako naplaćuje 8 tisuća eura. On je jedan od pjevača koji jamči dobru zabavu i zna pjevati do osam sati, odnosno do jutra.
— Moja filozofija je da prvi dolazim i zadnji odlazim. Neka sam vrsta posljednjeg ‘svata’. Makar to nekad znači da ostajem i do deset ujutro idućeg dana. Ali sve dok imam energije i zdravlja, doista uživam u tim satima zabavljajući ljude. Zna potrajati i desetak sati. Tajna možda leži u praksi da nikada ne pijem alkohol dok pjevam – ispričao je Jole jednom prilikom. Jelena Rozga je nešto skuplja od prethodno dva navedena pjevača. Za nastup ove popularne hrvatske pjevačice na svadbi, potrebno je izdvojiti između 12 do 15 tisuća eura. Tako da morate iskeširati podosta novaca ako želite slušati neke od Rozginih hitova kao što su ‘Bižuterija’, ‘Tsunami’ i ‘Nirvana’, a možda i pokoji hit Magazina.

jelena rozga
Naša najpopularnija pjevačica Severina pjeva isključivo na privatnim zabavama i svadbama, no samo po Crnoj Gori i Srbiji te honorar dogovara individualno. Ne sumnjamo kako je vrtoglava cijena u pitanju. Ako ste više obožavatelj rock glazbe, dobro je znati kako Parni Valjak i Prljavo Kazalište za svoj nastup na svadbi traže od 15 do 20 tisuća eura. Tako da ako poželite čuti rock balade na svom velikom danu, kao što je ‘Dođi’ ili zabavniji ritam u pjesmi ‘Mi pijemo’, morate odvojiti dobru svotu novca.

severina foto cc revelin
Grupa Dalmatino je malo povoljnija od prethodna dva benda. Za pravu dalmatinsku atmosferu, morali bi platiti između 10 i 12 tisuća eura. U slučaju da želite ostati pri dalmatinskoj glazbi, ali po povoljnijoj cifri, klapa Intrade naplaćuje 5 do 6 tisuća eura.

Za par minuta tisuće eura
Neke zvijezde su ipak samozatajnije, pa tako ne pjevaju po svadbama, već isključivo kod matičara ili u crkvi gdje otpjevaju samo par pjesama, a za to uzmu i do tisuću eura. Među njima su Jacques Houdek, Nina Badrić i Josipa Lisac. Drugi pjevači pak dođu na svadbe, ali kratko. Tako primjerice Petar Grašo zna doći 10-ak minuta i otpjevati ‘Moje zlato’ za koje je mladencima potrebno dati 2 tisuće eura. Tako je Grašo na vjenčanju poduzetnice Martine Ravlić Marijanović i Darka Marijanovića, vlasnika jednog hotela u Vodicama, naplatio tu cifru. Inače, Grašo ne nastupa previše na privatnim zabavama, a najviše voli doći i otpjevati jednu do dvije pjesme.

petar graso

Objavljeno u tiskanom izdanju 29. svibnja 2024.

Pročitajte još

Jelena Perčin i Ante Gelo zajedno plove na ‘Oliveru’ prema Korčuli

Dulist

Rekorderka vrijedna 127 milijuna dolara uplovila u Gruž!

Dulist

KALAMOTA BEACH HOUSE Noć G Chelo oduševila glazbenim hitovima i vrhunskom hranom