Hrvatska

Koliko je sto kuna vrijedilo prije dvije godine, a koliko vrijedi danas?

Ako imate sto kuna u špagu, ne možete baš puno toga kupiti. Cijene rastu iz dana u dan, a neke stvari su poskupjele i do 50 posto.

Rastu cijene na tjednoj bazi, a odemo li dvije godine unatrag – za isti novac mogli smo kupiti još i više: Za 100 kuna ste 2020. godine mogli kupiti 15 i pol litara mlijeka, a danas – oko 13 litara. Suncokretovog ulja – 9 litara, a danas oko 6 i pol. Na početku pandemije 2020. za 100 kuna mogli ste natočiti 11 litara benzina. Danas – 7 litara, piše Poslovni.hr. Navode kako će niži PDV od 1. travnja tek djelomično utjecati na cijene.

Zdravko Marić, ministar financija kaže kako je cijena maslaca u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci značajno otišla gore, što nije imalo nikakve veze s porezima.

– Mi smatramo i nadamo se da će s ovim značajnim snižavanjem PDVa biti dovoljno prostora za snižavanje i ublažavanje bilo kojih daljnih momenata što se tiče cijena – naglasio je Marić. Iako je rasla i prosječna plaća, jasno je da zarađeni novac vrijedi manje.

Tako je za cijelu prosječnu plaću, koja je 2020. iznosila 6763 kune, bilo moguće kupiti 732 litre benzina. Godine 2022. prosječna plaća narasla je na oko 7300 kuna – dovoljno za 564 litre goriva.

Istodobno, velik dio građana zarađuje i manje. 50 posto zaposlenih ima plaću manju od 6000 kuna. Prosječan građanin troši čak 27 posto primanja na hranu. Velik dio građana – puno više.

Pročitajte još

Zvao vas je netko s međunarodnog broja? Ne uzvraćajte pozive, dva su scenarija iza njih

Dulist

NOVA KAMPANJA HTZ-A NA 14 TRŽIŠTA Cilj je privući turiste u Hrvatsku u srcu sezone

Dulist

RASPISAN NATJEČAJ Traži se novi direktor Hrvatske turističke zajednice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija