Aktualno

Koji mobitel koristite? Ovi modeli trenutno su na meti hakera!

Istraživači su nedavno otkrili da neki mobiteli imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika da bi ih se hakiralo. To se naziva ‘hakiranje bez klika’ (no-click hack), a prevarantima je najčešće dovoljan samo telefonski broj.

Googleov Project Zero inicijativa je tehnološkog diva za traženje nedostataka u operativnom sustavu Android, Chromeu i drugim aplikacijama. Projekt je nedavno otkrio da postoji ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Od toga su četiri ranjivosti ocijenjene kao ozbiljne.

Project Zero potvrđuje da “te četiri ranjivosti dopuštaju napadaču da daljinskim putemugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtijevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve”, prenosi Komando.

Mobiteli koji mogu biti ranjivi, odnosno potencijalno imaju taj nedostatak su:

– mobiteli serije Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04;

– mobiteli serije Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30;

– Google Pixel 6 i Pixel 7 serije;

– svi nosivi uređaji koji koriste Exynos W920 chipset;

– sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 chipset.

Kako se zaštititi?

Komando navodi da je u postavkama uređaja potrebno isključiti Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi sesmanjila ranjivost i uklonio rizik. Međutim, ako posjedujete Google Pixel telefon, morate ga ažurirati na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog mjeseca. Ažuriranje uključuje zakrpu za ovaj problem, piše Poslovni dnevnik.

Pročitajte još

Od iduće godine jedan euro napojnice doista jedan euro za radnika

Dulist

Učiteljica Gordana Rokolj s učenicima napravila dubrovački dječji vodič

Maria Prkut

UDRUGA GLAS PODUZETNIKA PITA: Zašto tako dugo čekamo radne dozvole?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija