DuList IN

‘KOJE DIVNO MJESTO, SRETNICI STE!’ Višestruka oskarovka Frances McDormand na Ponti Lopud predstavila ‘Zemlju nomada’

'KOJE DIVNO MJESTO, SRETNICI STE!' Višestruka oskarovka Frances McDormand na Ponti Lopud predstavila 'Zemlju nomada'

Višestruka oskarovka Frances McDormand pridružila se filmašima drugog dana Ponta Lopud Festivala, kojeg su obilježili brojni zanimljivi događaji. U jutarnjim satima održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog. Šest vrlo uspješnih mladih redateljica i redatelja: Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano s dvojicom oskarovaca imali su priliku razgovarati o procesima stvaranja filma i filmskoj umjetnosti.

Održan je i prvi susret članova Ponta Lopud kluba koji okuplja prijatelje Festivala kako bi zajedno stvorili aktivnu zajednicu i doprinijeli kvaliteti i dugoročnosti kvalitetnih umjetničkih događanja na otoku. Ponta Lopud probuđuje nove ideje, pomiče kreativne granice mladih talenata i priča potpuno nove priče koje nestrpljivo čeka publika širom svijeta.

Kao i prošle godine posebnu pažnju sudionika i gostiju Ponta Lopud Festivala privukla je Mira Šemić prezentacijom vina vinarije Saints Hills, vinskog partnera festivala. Jedna od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademičarka na Balkanu i izvrsna, mlada vinarka Lucia Tolj predstavile su birana festivalska vina Saints Hills: Mala Nevina, St Heels, Sv Roko i Dingač.

Na festivalskom filmskom programu sinoć je na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prikazan film Zemlja nomada, čija je premijera bila na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Redateljica Chloe Zhao tada je dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh Zemlje nomada okrunjen je nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).

Publiku su pozdravili producent filma Peter Spears i glavna glumica Frances McDormand.

„Koje divno mjesto za gledanje filma, pravi ste sretnici! Film koji ćete sad pogledati Zemlja nomada zajednički je moj i Peterov projekt, a najzaslužnija je Chloe Zhao, žena čije sam ime vidjela na špici njezinog drugog filma na Filmskom Festivalu u Torontu. Odmah sam krenula istraživati o njoj i zahvaljujući njoj nastao je ovaj film.“

„Kada samo pročitali knjigu Zemlja nomada, Preživjeti Ameriku u 21. stoljeću književnice Jessice Bruder, odmah smo ju poželjeli adaptirati. Chloe Zhao je u tom trenutku taman počela raditi na scenariju, udružili smo snage i napravili smo ovaj film.“ istaknuo je Peter Spears.

Večer je završila u lopudskom restoranu Madrač gdje su se svojim kulinarskim umijećem filmašima predstavili chef Vesna Miletić iz zagrebačkog restorana Tač i chef domaćin Damir Šarić. Na meniju gala večere našle su se birane delicije pripremljene od kvalitetnih lokalnih namirnica te su gosti imali priliku uživati u jedinstvenom gastronomskom doživljaju. Ovaj događaj dio je Ponta Lopud Gourmet programa u suradnji s Gault&Millau Croatia, čiji vrhunski hrvatski chefovi kuhaju za filmaše u restoranima otoka Lopuda.

Danas je na programu projekcija Kupea br.6., dugometražnog filma Juhe Kuosmanena, finskog redatelja i ovogodišnjeg predavača festivalskih radionica glume i režije. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine i osvojio nagradu Grand Prix, što mu je zajamčilo festivalski uspjeh. Temeljen na romanu finske autorice Rose Liksom, ovaj film prati priču mlade Finkinje Laure (Seidi Haarla), koja bježi iz Moskve od intrigantne ljubavne veze s profesoricom te se ukrcava na vlak do arktičke luke Murmansk.

Foto: John Pavlish, Katarina Radonić

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist