Kultura

Književna večer u Art radionici Lazareti uz slovenskog pjesnika Dejana Kobana

Književna večer u Art radionici Lazareti uz slovenskog pjesnika Dejana Kobana

U petak u Art radionici Lazareti održana je prva večer ovogodišnjeg književnog programa udruge na kojoj se dubrovačkoj javnosti predstavio slovenski pjesnika Dejana Kobana. Inače, zanimljivo je spomenuti kako je Koban u Dubrovnik došao s Mljeta gdje već neko vrijeme boravi kao pisac u rezidenciji unutar projekta ‘Odisejevo utočište’.

– Na Mljet me pozvao Ivan Sršen, motor međunarodnog rezidencijalnog projekta za književnost ‘Odisejevo sklonište’. Naime, prošle godine sam u sklopu ovog projekta posjetio Beograd. Nakon sam trebao otići u grčku Larissu, no situacija se pogoršala zbog epidemije Covid-19, pa sam izabrao Bled. Tada me Ivan pozvao na Mljet – rodno mjesto ove rezidencije na dva ili tri tjedna. Kad sam pogledao neke fotografije ovog otoka, bilo mi je jasno da moj odgovor može biti samo da. Dakle, ovo je moje treće prebivalište. Nije bilo planirano, dogodilo se prilično brzo, ali ostat će mi u sjećanju jako dugo – rekao je za DuList Slovenac o svom dolasku na otok.

Kako objašnjava za njega su ovo zaista potpuno novi i nevjerojatni uvjeti.

– To su situacije na koje nisam navikao kod kuće. Otok s tisuću ljudi podijeljenih u 16 većih i manjih zaselaka, potpuno prazna cesta, gdje svako pola sata sretnete jedan automobil, a svako pet dana dvije osobe koje hodaju prema vama u šetnji parkom – iznio je.

U ovoj je ‘samoći’, dodaje, do sada napisao dvadeset i šest pjesama, a neke od njih bit će dio njegove nove knjige.

Naime, iza njega je nekoliko izdanih pjesničkih zbirki – ‘Tebi’ (1997.), ‘Leptiri pod pritiskom’ (2008.), ‘Aranžmani’ (2013.), ‘Frekvencije šupljih prostora’ (2016.) i ‘Klastrfak’ (2020.) te je autor, kako tumači, ‘najidiotskije autobiografije na svijetu i dalje’.

– U pripremi, neposredno prije tiska je i prva knjiga od mojih odabranih pjesama, gdje postoje pjesme iz dosad objavljenih knjiga, plus pjesme iz dvije neobjavljene knjige i pjesme iz različitih ciklusa, koje nisu mogle biti u raznim zbirkama. Knjiga se zove ‘Mehanizam algi’ – istaknuo je.

Za svoju poeziju kaže da je socijalno angažirana.

– Većina moje poezije izravno je politička, usmjerena protiv ‘raje’, protiv malog čovjeka, protiv onoga koji sam pije rakiju u sobi, psuje svijet i politiku, grozničavo objašnjava sebi planove za bolji život, kad suočen s mogućnošću da odluči jesu li to izbori ili ulica na kojoj može iznijeti svoje mišljenje, stavi se u svoju kornjačinu koru, zašuti i ponovo se napije. Naravno, i moja poezija marljivo prati najvišu politiku, ali ne uvijek izravno, već malo suptilnije – donosi.

Dejan Koban osnivač je i umjetničke platforme Ignor’ koja od 2016. uspješno djeluje na slovenskoj, ali i inozemnom literarnoj sceni organizirajući večeri poezije. Bez obzira na pandemiju koronavirusa, naglašava, Ignore je vrlo aktivan.

– Tijekom ratova umjetnost nije prestajala, pa se stvarni ljudi, oni koji su u tome tvrdoglavi, ni sada neće ni najmanje zaustaviti. Zapravo, zdravstvena kriza nije imala negativan utjecaj na funkcioniranje ‘Ignor-a’. Možda čak i suprotno. Barem što se mene tiče, prošla i do sada ova godina bile su mi najplodnije u životu – zaključio je za DuList slovenski pjesnik Dejan Koban.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist