Kultura

Knjiga Mare Marić osvojila nagradu Ivan Kukuljević Sakcinski

U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu se održala Glavna skupština Matice hrvatske.

Na skupštini su među ostalim dodijeljene i nagrade ograncima za njihova izdanja. Nagradu Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima primio je Ogranak MH u Dubrovniku za knjigu Mare Marić ‘Otok na kojem cvjetaju limuni. Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu’

Zlatne povelje dobili su: OMH u Bizovcu za knjigu Slike koje pričaju, Muljanski kantual (OMH u Boki kotorskoj), Čitanka čabarskoga kraja (OMH u Čabru), Tri prijatelja iz Novog Zrina. Roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga (OMH u Čakovcu), Krijesnice (OMH u Čitluku), Lička pukovnija kroz povijest (OMH u Gospiću), Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992. – 1995. (OMH u Petrinji), Glad i nestašica od 1813. do 1825. u Rovinju (OMH u Rovinju), Parnassia Militia (Strasbourg, 1622.) OMH u Svetoj Nedelji, Osvit, godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja (OMH u Šibeniku), Vitko, časopis Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu (OMH u Širokom Brijegu), Bibinje (OMH u Zadru).

Srebrene povelje primili su sljedeći ogranci za svoja izdanja: Olujni kompas (OMH u Boki kotorskoj), Bilo jednom u Daruvaru (OMH u Daruvaru), Lirski referendum – „I stihovi dišu“. Najdraže pjesme hrvatskih pjesnika po izboru čitatelja o 180. jubileju Matice hrvatske (OMH u Križevcima), Pramjera ljubavi (OMH u Pazinu), Grof Janković (OMH u Požegi), Suputnici i usputnici. Putovanja i druženja s hrvatskim književnicima za djecu i odrasle (OMH u Skradinu), Zašto sveti Lovro plače – roman za djecu i mlade (OMH u Virovitici), Godišnjak za kulturu, umjetnost i društvena pitanja ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima za 2021. godinu (OMH u Vinkovcima), Majčinski kod u dramama Lade Kaštelan, Ivana Vidića i Mate Matišića (OMH u Vukovaru), Molitvenik hrvatskih pjesnika (Florilegij) (OMH u Zaprešiću).

Novi projekti
Skupštinu su uz 127 zastupnika s pravom glasa iz svih ogranaka Matice hrvatske uveličali gosti – Dubravka Đurić Nemec, izaslanica ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, zatim Maja Petrić, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i drugi.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svom je govoru istaknuo zadovoljstvo i zahvalu svima koji su pridonijeli afirmaciji Matice hrvatske u svojim sredinama. Kazao je kako ga osobito vesele značajni iskoraci i novi projekti poput održavanja Prvog festivala knjige u Matici hrvatskoj, tribine Sučeljavanja, osnivanja Savjeta Predsjedništva MH, simpozija o brendiranju ogranaka održanog u Ozlju, kao i broj novoprimljenih članova koji se u odnosu na prošlu godinu povećao za tristo posto te osnivanje novih ogranaka u Hrvatskoj Kostajnici, Vitezu, na Kupresu, u Slavonskom Kobašu.

Radna skupina jezikoslovaca izradila je Nacrt Zakona o hrvatskom jeziku za koji je Miro Gavran još jednom naglasio da je riječ o modernom i uporabljivom zakonu u kojem nema restrikcija. Zaštitit će sva tri narječja, a uredit će se samo javna uporaba našeg materinskog jezika. Nacrt je na doradi, a očekuje se i usvajanje u Hrvatskom saboru. Predsjednik MH izvijestio je Skupštinu da su u rujnu Nacrt Zakona jednoglasno podržali Predsjedništvo MH, a potom i Glavni odbor.

Sudionici skupštine dotakli su se i pitanja rodne kuće Antuna Gustava Matoša u vezi koje Matica hrvatska vodi spor s Društvom Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika. Proteklih su mjeseci poduzeti znatni napori za rješavanje toga pitanja. Jednoglasnu odluku Predsjedništva Glavna skupština MH potvrdila je s 94,5% glasova da se spor oko Matoševe spomen-kuće nakon 18 godina napokon okonča na način da se i dug od 200 tisuća kuna koji je Matica hrvatska potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša i novac od zateznih kamata i sudskih troškova podare Općini Tovarnik, ali pod uvjetom da Općina Tovarnik novac može utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće, o čemu će se u studenome potpisati ugovor s Općinom. Usto je predsjednik Gavran pozvao i Društvo A. G. Matoša da kuću prepusti Općini Tovarnik, a da i Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture i medija RH te Vlada RH pomognu Općini da se do kraja iduće slavljeničke godine izgradi i otvori Matoševa spomen-kuća, odnosno da svi zajedno u Hrvatskoj proslavimo 150. godinu rođenja književnika Antuna Gustava Matoša

Uz redovna izvješća glavnoga tajnika o radu MH za 2021. i planu rada MH za 2023, prihvaćeno je Izvješće Nadzornoga odbora MH za 2021, Časnoga suda MH, Financijsko izvješće MH za 2021, Rebalans Financijskog plana MH za 2022 i prijedlog Financijskog plana MH za 2023.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su ovogodišnji pobjednici Festivala klapa u Omišu Klapa Stine i dramska umjetnica i ujedno predsjednica Časnoga suda Matice hrvatske Anja Šovagović Despot koja je kazivala stihove Vesne Parun.

 

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Četvrtak u znaku vrijednih restauratora!

Zvonimir Pandža

MARIJETA RADIĆ Da Pulitika nije odbio obući odijelo, izložba ne bi imala ovako zanimljiv naziv!

Dulist

PROMOCIJA NA KAMPUSU Knjiga Jasenke Maslek o Bjelovučićevom čuvanju pelješkog života od zaborava

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija