Aktualno

Knežević o Placi u Gružu: ‘Jednu od referenci potpisao je don Stojić, to je protuzakonito!’

Tvrtka Alfaplan građenje na čelu s direktorom Matom Butjerom uložila je drugu žalbu na odabir Zajednice ponuditelja Magnum Supra i Elektrocentar Petek kao najpovoljnijeg izvođača za posao rekonstrukcije Place u Gružu. Nova žalba stigla je nakon što je Sanitat Dubrovnik u ponovljenom odabiru početkom listopada kao izvođača radova ponovno odabrao ponudu Zajednice ponuditelja.

Pravna zastupnica tvrtke Alfaplan građenje za DuList ističe kako je druga žalba uložena jer se radi o nezakonitoj odluci Sanitata.

-Mi smatramo da odluka nije osnovana i zakonita te da je došlo do ozbiljnog kršenja zakonskih odredbi. U svim postupcima javne nabave jedna od najvažnijih stvari jest koju si cijenu ponudio. Alfaplan građenje ponudio je najbolju cijenu na ovom natječaju. Ipak prema našim zakonima o javnoj nabavi postoji način da vas onaj koji ima veću cijenu može ‘preskočiti’, a to je ako dokaže da ima bolje reference i više iskustva na projektima, navodi Knežević te pojašnjava kako se reference i iskustva na projektima dokazuju potvrdama. Dakle, tvrtke moraju dokazati na kojim su projektima radili, koliko je iznosila vrijednost tih projekata te potvrditi da su uredno izvršili taj posao.

– Zajednica ponuditelja donijela je četiri takve potvrde. Kad smo ih pregledali vidjeli smo da ih nisu potpisale osobe koje su ovlaštene za zastupanje. Tko god ima tvrtku u ovom gradu zna da ne može njegova žena, punica ili radnik poći sređivati dokumente u poreznu upravu i Sanitat već to mora učiniti direktor – objašnjava Knežević te dodaje:

– U ovom slučaju je naš Sanitat priznao potvrde koje su u ime tvrtke potpisale osobe koje uopće nisu u registru upisane kao direktori. Isto kao da netko u ime mog odvjetničkog ureda potpisuje papire. Pa to je primjer bez presedana, to je skandalozno – ističe Knežević i dodaje – Od četiri potvrde tri potječu od drugih tvrtki, dok je četvrtu referencu potpisao don Damir Stojić koji nije upisan u registar kao ovlaštena osoba za predstavljanje župe –  rekla je Knežević. Don Stojić u javnosti je inače poznat po kontroverznim izjavama o kontracepciji i masturbaciji.

-Mi smo zbog svega navedenog uložili žalbu. To što su napravili ne samo da je protivno zakonskim propisima, to postoji i u sudskoj praksi Visokog upravnog suda koji je najviše tijelo u pitanju javne nabave. U jednoj od svojih presuda Visoki upravni sud zauzeo je stav da potvrda koja nije potpisana od strane ovlaštene osobe nije važeća potvrda. Mi smo sad uložili i tu sudsku praksu i nadamo se povoljnoj odluci, navodi Knežević te dodaje kako Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave sad ima dva mjeseca da odluči hoće li uvažiti žalbu.

– Nadamo se da će uvažiti našu žalbu i vratiti na ponovni postupak Sanitatu. Ukoliko to ne bude tako, ja bih svakako svom klijentu savjetovala da podnese kaznene prijave jer mislim da je ovo skanadolozno – zaključuje Knežević.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

Stožer donio novu odluku o maskama

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE STANJE U ŽUPANIJI U 10 godina dvostruko veći broj djece s prekomjernom težinom

Andrea Falkoni Račić

Uhićen mladić iz Splita koji je autom udario policajca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija