AktualnoUrednički izbor

Knežević o Placi u Gružu: ‘Jednu od referenci potpisao je don Stojić, to je protuzakonito!’

Knežević o Placi u Gružu: 'Jednu od referenci potpisao je don Stojić, to je protuzakonito!'

Tvrtka Alfaplan građenje na čelu s direktorom Matom Butjerom uložila je drugu žalbu na odabir Zajednice ponuditelja Magnum Supra i Elektrocentar Petek kao najpovoljnijeg izvođača za posao rekonstrukcije Place u Gružu. Nova žalba stigla je nakon što je Sanitat Dubrovnik u ponovljenom odabiru početkom listopada kao izvođača radova ponovno odabrao ponudu Zajednice ponuditelja.

Pravna zastupnica tvrtke Alfaplan građenje za DuList ističe kako je druga žalba uložena jer se radi o nezakonitoj odluci Sanitata.

-Mi smatramo da odluka nije osnovana i zakonita te da je došlo do ozbiljnog kršenja zakonskih odredbi. U svim postupcima javne nabave jedna od najvažnijih stvari jest koju si cijenu ponudio. Alfaplan građenje ponudio je najbolju cijenu na ovom natječaju. Ipak prema našim zakonima o javnoj nabavi postoji način da vas onaj koji ima veću cijenu može ‘preskočiti’, a to je ako dokaže da ima bolje reference i više iskustva na projektima, navodi Knežević te pojašnjava kako se reference i iskustva na projektima dokazuju potvrdama. Dakle, tvrtke moraju dokazati na kojim su projektima radili, koliko je iznosila vrijednost tih projekata te potvrditi da su uredno izvršili taj posao.

– Zajednica ponuditelja donijela je četiri takve potvrde. Kad smo ih pregledali vidjeli smo da ih nisu potpisale osobe koje su ovlaštene za zastupanje. Tko god ima tvrtku u ovom gradu zna da ne može njegova žena, punica ili radnik poći sređivati dokumente u poreznu upravu i Sanitat već to mora učiniti direktor – objašnjava Knežević te dodaje:

– U ovom slučaju je naš Sanitat priznao potvrde koje su u ime tvrtke potpisale osobe koje uopće nisu u registru upisane kao direktori. Isto kao da netko u ime mog odvjetničkog ureda potpisuje papire. Pa to je primjer bez presedana, to je skandalozno – ističe Knežević i dodaje – Od četiri potvrde tri potječu od drugih tvrtki, dok je četvrtu referencu potpisao don Damir Stojić koji nije upisan u registar kao ovlaštena osoba za predstavljanje župe –  rekla je Knežević. Don Stojić u javnosti je inače poznat po kontroverznim izjavama o kontracepciji i masturbaciji.

-Mi smo zbog svega navedenog uložili žalbu. To što su napravili ne samo da je protivno zakonskim propisima, to postoji i u sudskoj praksi Visokog upravnog suda koji je najviše tijelo u pitanju javne nabave. U jednoj od svojih presuda Visoki upravni sud zauzeo je stav da potvrda koja nije potpisana od strane ovlaštene osobe nije važeća potvrda. Mi smo sad uložili i tu sudsku praksu i nadamo se povoljnoj odluci, navodi Knežević te dodaje kako Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave sad ima dva mjeseca da odluči hoće li uvažiti žalbu.

– Nadamo se da će uvažiti našu žalbu i vratiti na ponovni postupak Sanitatu. Ukoliko to ne bude tako, ja bih svakako svom klijentu savjetovala da podnese kaznene prijave jer mislim da je ovo skanadolozno – zaključuje Knežević.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist