Zanimljivosti

Klasika, punk, cajke – što preferiraju dubrovački srednjoškolci?

Klasika, punk, cajke - što preferiraju dubrovački srednjoškolci?

Odgovor na vječito pitanje ‘klasika, punk ili cajke’ u utorak, 16. studenog u 18 sati u Art radionici Lazareti ponudit će Željka Tonković, Krešimir Krolo i Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, autori publikacije ‘Klasika, punk, cajke: Kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali’.
Publikacija je nastala kao rezultat istraživanja kulturnih praksi, stavova i kulturnog kapitala mladih na uzorku većem od 2600 srednjoškolaca u šest najvećih obalnih gradova: Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Kroz istraživanje su se posebno razmatrali obrasci kulturne potrošnje, glazbenog ukusa i preferencija televizijskih sadržaja kao specifični indikatori kulturnog kapitala. S obzirom na to da su dubrovački srednjoškolci bili uključeni u istraživanje, autori će se tijekom predstavljanja osvrnuti na najvažnije podatke o njihovim kulturnim praksama, kroz usporedbu s drugim gradovima te konačno, predstaviti svoje zaključke i preporuke za javne politike.
O publikaciji koja ne samo da obogaćuje fundus socioloških saznanja o suvremenim fenomenima i tendencijama hrvatskog društva kroz minuciozni znanstveni rad, već i značajno doprinosi polju javnih politika za mlade, recenzentica dr. sc. Jaka Primorac naglasila je sljedeće:
-Publikacija ima relevantnost koja izlazi iz uskih akademskih okvira i smješta se u područje šire javne rasprave, otvarajući potencijal donositeljima javnih politika kao i svima koji se bave kulturom, a na neki su način vezani uz mlade, da dobiju vrijedan izvor informacija i promišljanja o mladima i njihovom doprinosu zajednici. Proučavajući kulturne prakse, stavove i kulturni kapital, autorica i autori donose bogat opis aktualnog kulturnog trenutka srednjoškolske populacije u Jadranskoj Hrvatskoj. (…) To je osobito relevantno u promišljanju javnih politika za mlade, kako onih vezanih za kulturu, tako i onih obrazovnih, osobito u smislu učinka obrazovanja u kulturi na stvaranje publike za pojedine kulturne oblike i prakse (…) – istaknuto je.
Predstavljanje ćemo prenositi i online putem naše Facebook stranice, a kasnije će biti dostupan i preko Youtube kanala.

-Molimo vas da se na događanjima u ARL pridržavate mjera fizičke udaljenosti, da u zatvorenim prostorima nosite maske i koristite dezinficijens, kao i da dozvolite da vas evidentiramo kao posjetitelja sukladno važećim preporukama i mjerama za suzbijanje pandemije COVID-19. Hvala! – ističu organizatori.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist