Zanimljivosti

Klasika, punk, cajke – što preferiraju dubrovački srednjoškolci?

Odgovor na vječito pitanje ‘klasika, punk ili cajke’ u utorak, 16. studenog u 18 sati u Art radionici Lazareti ponudit će Željka Tonković, Krešimir Krolo i Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, autori publikacije ‘Klasika, punk, cajke: Kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali’.
Publikacija je nastala kao rezultat istraživanja kulturnih praksi, stavova i kulturnog kapitala mladih na uzorku većem od 2600 srednjoškolaca u šest najvećih obalnih gradova: Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Kroz istraživanje su se posebno razmatrali obrasci kulturne potrošnje, glazbenog ukusa i preferencija televizijskih sadržaja kao specifični indikatori kulturnog kapitala. S obzirom na to da su dubrovački srednjoškolci bili uključeni u istraživanje, autori će se tijekom predstavljanja osvrnuti na najvažnije podatke o njihovim kulturnim praksama, kroz usporedbu s drugim gradovima te konačno, predstaviti svoje zaključke i preporuke za javne politike.
O publikaciji koja ne samo da obogaćuje fundus socioloških saznanja o suvremenim fenomenima i tendencijama hrvatskog društva kroz minuciozni znanstveni rad, već i značajno doprinosi polju javnih politika za mlade, recenzentica dr. sc. Jaka Primorac naglasila je sljedeće:
-Publikacija ima relevantnost koja izlazi iz uskih akademskih okvira i smješta se u područje šire javne rasprave, otvarajući potencijal donositeljima javnih politika kao i svima koji se bave kulturom, a na neki su način vezani uz mlade, da dobiju vrijedan izvor informacija i promišljanja o mladima i njihovom doprinosu zajednici. Proučavajući kulturne prakse, stavove i kulturni kapital, autorica i autori donose bogat opis aktualnog kulturnog trenutka srednjoškolske populacije u Jadranskoj Hrvatskoj. (…) To je osobito relevantno u promišljanju javnih politika za mlade, kako onih vezanih za kulturu, tako i onih obrazovnih, osobito u smislu učinka obrazovanja u kulturi na stvaranje publike za pojedine kulturne oblike i prakse (…) – istaknuto je.
Predstavljanje ćemo prenositi i online putem naše Facebook stranice, a kasnije će biti dostupan i preko Youtube kanala.

-Molimo vas da se na događanjima u ARL pridržavate mjera fizičke udaljenosti, da u zatvorenim prostorima nosite maske i koristite dezinficijens, kao i da dozvolite da vas evidentiramo kao posjetitelja sukladno važećim preporukama i mjerama za suzbijanje pandemije COVID-19. Hvala! – ističu organizatori.

Pročitajte još

ŠAPA TJEDNA Bura the Dog!

Dulist

HUMANITARNA IZLOŽBA Slikarica Petra Farac u nedjelju izlaže svoje radove

Dulist

OD IGLE DO LOKOMOTIVE Prvi cavtatski Vintage bazaar bio je pun pogodak!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija