DuList IN

KIŠNI KONCERT NA ORSULI Lako se zaljubiti u zvuk Stray Dogga

Stray Dogg

Subota navečer u Parku Orsula bila je rezervirana za mladi beogradski kantautorski bend Stray Dogg. ‘Sanjivi’ glazbenici su nažalost silom (vremenskih) prilika bili prisiljeni prekinuti koncert, no ubrzo su za malobrojnu publiku sakrivenu ispod suncobrana zasvirali i dio unplugged verzija pjesama, čime su ih dodatno oduševili. 

Ime Stray Dogg se prvi put pojavljuje 2011. godine. Tada je to bio pseudonim Dušana Strajnića, a pod tim je imenom objavio i prvi materijal snimljen u kućnoj produkciji jednostavno nazvan „Demo EP“. S te je četiri pjesme Stray Dogg odmah oduševio slušatelje i kritiku, a mnogi su ga uspoređivali i s takvim veličinama kao što je Nick Drake. Pola godine kasnije objavljen je i prvi album, „Almost“, a na njemu su kao dio benda već svirale Jelena Damjanović na klaviru i Ana Janković na violini.

Ubrzano sazrijevši, Stray Dogg se na tom albumu predstavljaju sjajnim pjesmama kakve smo navikli dobivati od najvećih američkih autora. Teško je uz bilo kojeg glazbenika staviti usporedbe s Elliottom Smithom, Jeffom Buckleyjem, Irom Kaplan ili spomenutim Drakeom, ali sve te usporedbe u ovom su slučaju potpuno opravdane.

Neodoljivo sanjivi glas, sjajni tekstovi i divne melodije učinile su da je Stray Dogg ubrzo postao omiljeni bend svih ljubitelja kantautorske/americana glazbe u cijelom regiji. No, da je priča o njemu probila i granice regije dokazuje i gostovanje jednog od najvećih svjetskih kantautora današnjice, Devendre Banhart u pjesmi „Time“ koju su Stray Dogg objavili na svojem drugom albumu „Fire’s Never Wrong“ objavljenom 2012. godine.

Pri stvaranju drugog albuma okupljen je cjelokupan bend te se „Fire’s Never Wrong“ može smatrati početkom druge faze benda. Taj je album aklamacijom priznat od publike i jedan je od albuma iz regije koji je najviše puta ‘preuzet’ s internetskog servisa Bandcamp. S druge strane, svi regionalni glazbeni mediji „Fire’s Never Wrong“ su proglasili jednim od najboljih albuma 2012. godine.
Stray Dogg su posljednjih godina održali nebrojeno koncerata u regiji, ali i cijeloj Europi.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist