Kultura

Kazališno vijeće splitskog HNK-a uskratilo maestru Bučeviću odobrenje za dirigiranje našim orkestrom

Kazališno vijeće splitskog HNK-a uskratilo maestru Bučeviću odobrenje za dirigiranje našim orkestrom

Ovog petka Dubrovački simfonijski orkestar trebao je održati koncert uz maestra Juru Bučevića u sklopu Dubrovačkog glazbenog proljeća. Međutim, kako javljaju iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra, u zadnji tren došlo je do promjena te maestro Bučević neće moći dirigirati orkestrom. Naime, prema pisanju Dalmatinskog portala, u splitskom HNK dogodio se rijedak slučaj uskrate dopuštanja gostovanja umjetniku van matične kuće. Kazališno vijeće, pišu, odbilo je ravnatelju Opere Juri Bučeviću dopustiti dirigiranje koncertom na poziv Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Dirigent u Dubrovniku se razbolio netom prije koncerta, a poziv je potom poslan Bučeviću u posljednji trenutak da ‘spasi stvar’ s obzirom na njegovo znanje i iskustvo. Za manje od 24 sata morao je ‘uskočiti’ i rado se odazvao pozivu. Poslao je, po protokolu, Kazališnom vijeću zamolbu za dopuštenjem. Kao i više puta do sada kada je riječ o pozivima, radilo bi se samo o formalnosti. Tim više, jer gostovanja znače i priznanja splitskom HNK-u. Kazališno vijeće je zasjedalo u večernjim satima, Bučević je trebao krenuti na put i sasvim mirne savjesti je to i napravio. No, dočekao ga je hladan tuš, s tri glasa podrške te tri protiv, članovi su mu uskratili odobrenje. Ukratko, da je dirigirao, dobio bi otkaz. Stoga je samo mogao izaći pred ansambl u Dubrovniku i objasniti im o čemu se radi i zahvaliti na pozivu. U Kazališnom vijeću nezapamćeni čin pravdaju nužnošću Bučevićeve nazočnosti sjednici. Maestro je pak predložio da sudjeluje online.

Odnosi Kazališnog vijeća i ‘Šestanovih’ ljudi su, podsjeća Dalmatinski portal, narušeni kada je otkriven aneks ugovora o daljnjem angažmanu Bučevića nakon isteka mandata. Kazališno vijeće je predložilo Gradskom vijeću Šestanu otkaz, ali zbog političke situacije i nedostatka ruku za kvorum, o tome se nije raspravljalo. Šestan je aneks pravdao praksom ‘i u drugim kazališnim kućama’.

Iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra javljaju da će na sutrašnjem koncertu nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar uz solista Tonija Kursara te umjetničko vodstvo koncert majstorice Mirabai Weismehl Rosenfeld.

Novi program koncerta:

L. Sorkočević: Simfonija br. 5 u D duru, izdanje S. Šulek
W.A. Mozart: Koncert za hornu i orkestar br. 2 u Es duru, K. 417
W.A. Mozart: Mala noćna muzika, K. 525

-DSO dosad nije mogao javiti promjene zbog toga što smo pokušali naći zamjenu za maestra Bučevića, no u tome nismo uspjeli jer je prekasno. Gore navedene promjene najbolja su opcija da glazbenici kvalitetno izvedu program bez dirigenta – naglasili su iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Sve informacije o programu i ostalim koncertima DSO-a možete na pronaći na www.dso.hr, a svoje ulaznice možete rezervirati putem maila sales@dso.hr ili na broj telefona 091 613 7314. Kao i uvijek, naše sugrađane na ulazu očekuju brojne pogodnosti pri kupnji ulaznica.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist