Kultura

KAMENE ‘ILUSTRACIJE’ Otvorena izložba ‘Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora’

KAMENE 'ILUSTRACIJE' Otvorena izložba 'Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora'

‘Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora’ naziv je izložbe otvorene ovog četvrtka navečer u Kneževom dvoru. Riječ je o izložbi koja je otvorena u sklopu programa obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta, a ostvarili su je Dubrovački muzeji u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Autorica stručne koncepcije izložbe je akademkinja Nella Lonza, a likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl.

Izložba je artikulirana kao itinerar kroz Knežev dvor sa šest motiva, kroz koje posjetitelje vodi tiskani letak, a na otvorenju sve je okupljene kroz izložbu provela autorica. Svaki se motiv odnosi na jedan kapitel ili skulpturu, koji pripadaju ikonografskom programu Kneževa dvora, a koji pronose ideale ‘dobre vlade’, pravde i građanskih vrlina, koji se odražavaju i u Statutu. Iste se poruke ponavljaju u dva medija, tj. skulpture su poput neke ilustracije Statuta čija se visoka godišnjica slavi. Organizatori programa proslave obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta su i Grad Dubrovnik, Državni arhiv u Dubrovniku, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Turistička zajednica grada Dubrovnika.

Izložbom ‘Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora’ koja će biti otvorena do prosinca 2022. godine, Dubrovački muzeji nastavljaju i s programom obilježavanja 150. obljetnice svog osnutka.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist