AktualnoUrednički izbor

Katrin, Marko, Luka, Gabrijela, Marina i Šejla dobitnici priznanja ‘Imperial’

priznanje imperial 6

Katrin Hardi iz Vukovara, Marko i Luka Bosančić iz Rijeke, Gabrijela Pataran iz Zadra, Marina Alaburić iz Bakra i Šejla Škaljić iz Dubrovnika ovogodišnji su dobitnici godišnjeg priznanja ‘Imperial’.  Riječ je, podsjetimo, o jedinstvenom priznanju u Republici Hrvatskoj koje se dodjeljuje u trajni spomen na 402 poginule djece, civilnih žrtava Domovinskog rata.
Dodjeljuje se djeci koja se ističu humanitarnim radom i projektima kojima podižu ugled svoje životne zajednice i škole te su time simbol nade i vjere u bolju Hrvatsku. Upravo će oni na najbolji način svjedočiti ljubav prema zajednici i čuvati uspomenu na svoje stradale vršnjake u Domovinskom ratu.
Priče ovogodišnjih laureata dirnule su sve prisutne na svečanosti organiziranoj ovom prigodom, a posebno ona djevojčice Marine iz Bakra.

Vukovarka Katrin Hardi, učenica je 4. b razreda jezičnog programa Gimnazije Vukovar. Ona je marljiva, savjesna i pristojna učenica s razvijenom empatijom za bližnjega u potrebi. Sudjelovala je u brojnim humanitarnim akcijama i projektima te se trudi očuvati kulturnu baštinu u domovini i izvan nje. Na ponos je svojoj školi, ali i Vukovaru.
Marko i Luka Bosančić dolaze nam iz Rijeke. Učenici su Elektroindustrijske i obrtničke škole, a svojim su radom i zalaganjem pridonijeli poboljšanju života najranjivije društvene skupine, djece žrtava obiteljskog nasilja. Oni su svoja strukovna znanja stečena tijekom školovanja povezali s humanitarnim djelovanjem usmjerenim na Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Sveta Ana u Rijeci. Kao maturanti su za maturalni rad odabrali ugradnju senzornih elemenata u sobu za igru djece štićenika ovog doma.
Marina je učenica trećeg razreda iz Bakra koja je cijeli svoj kraj naučila kako je važno pomagati drugima te slijediti primjer dobrote. Lavinu dobrote na cijelom kvarnerskom kraju pokrenula je zbog malenog brata koji boluje od karcinoma.
-Marinin glas bio je toliko moćan da su se u akciju uključili svi. Ona je djevojčica velikog srca koja je sve svoje sugrađane potaknula da pomažu, vjeruju i čine dobro – zapisala je o Marini, između ostalog, njena učiteljica.
Gabrijela Pataran učenica je Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra, smjer medicinska sestra opće njege. Svaki dan se iznova trudi dokazivati i pomagati svima u svojoj okolini. Skromna je i pristupačna mlada osoba koja svoj poziv obavlja empatično i s velikim poštovanjem prema svima. Sudjelovala je u projektu Rastimo zajedno, volontirala u sportskoj udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ… te je primjer svojim mlađim kolegama kako se trud, rad i upornost isplate i kako se nade u bolje i ljepše sutra grade u zajedništvu.
Priznanje ‘Imperial’ ostalo je i u Dubrovniku. Dobila ga je naša uspješna judašica Šejla Škaljić, članica Judo kluba Dubrovnik 1966, koja u svom uzrastu od 2018. godine ne zna za poraz. Svojim trudom i radom dobila je mnoga priznanja vezano za sport u kojem se iskazala kroz razna natjecanja. Uzela je 4 naslova prvakinja u nizu i na ponos je svome klubu, školi (obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik) te svome gradu.

Gradonačelnik Mato Franković na svečanosti dodjele priznanja rekao je kako mu je velika čast biti na dodjeli ovih priznanja, koja su uručena našim mladima koji su svojim uspjesima na lokalnoj razini pokazali svojoj zajednici na koji način oni mogu doprinijeti bilo kroz rad u školama, udrugama i slično.
-Grad Dubrovnik je jedan od hrvatskih gradova koji je prepoznat i na jedan tužni način, kao grad koji je dao najveći obol za svoju slobodu, a to su izgubljeni dječji životi. I to nikad ne smijemo zaboraviti. Međutim, u osvit svih obljetnica najvećih stradanja u RH koji su za nama, ali i pred nama, moramo se sjetiti svega i prisjećati se institucijom sjećanja, ali nikako ne i mržnje – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako zbog toga stalno ponavlja riječi pok. generala Nijka Marinovića, zapovjednika obrane Dubrovnika: Našu djecu moramo učiti da pamte jer pamćenje je golem alat, a mržnja golem teret.
-Ovo priznanje predstavlja institut pamćenja na veliku žrtvu, ali i institut pogleda u budućnost, pogleda prema mladima koji uspješno kroz svoj rad promiču ono što je bitno za zajednicu i na kojima svijet ostaje. Budite ponosni na ovo priznanje koje ćete dobiti danas, jer ono u sebi nosi golemu snagu, snagu brojnih dječjih života koji su pali da bismo mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj domovini Hrvatskoj. Hvala vam na svemu što ste postigli. Od svih nagrada na ovom svijetu, vjerujte mi, ova će vam biti najvažnija kad odrastete jer ćete znati što stoji iza nje – rekao je gradonačelnik Franković.
Utemeljitelj ovog priznanja Denis Pavela rekao je: Imperial gleda u budućnost.
-Kad vidimo ovu nađu djecu, dobitnike priznanja možemo reći da je budućnost Lijepe naše u sigurnim rukama – rekao je te čestitao laureatima. Istaknuo je i kako se ove godine priznanjem spojio sjever i jug Hrvatske.
-Imperial spaja i živi je spomenik da se nikad ne zaboravi, Imperial stvara nove prijatelje i nova poznanstva – rekao je Pavela.

Pročitajte još

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist