Politika

Kandidat za župana Dobroslavić ili Bulić

dobroslavic bulic 01

Na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, koja bi se 17. siječnja trebala održati u Stonu, odlučit će se o HDZ-ovom kandidatu za župana na lokalnim izborima u svibnju.

Po mnogima aktualni župan Nikola Dubroslavić, koji je bez turbulencija ili afera s relativnim uspjehom u proteklom razdoblju vodio županiju, uživa povjerenje članova ŽO-a i ima dovoljan broj ruku za potvrdu kandidature. Međutim, iz stranačke središnjice u Zagrebu vrši se jak pritisak na predsjednika ŽO-a Branka Bačića kako bi se za kandidata istaknulo dojučerašnjeg direktora Hrvatske turističke zajednice i bivšeg ministra turizma Nika Bulića, koji je izbor predsjednika Karamarka.

Naime, predsjednik stranke odluku o kandidatima za gradonačelnike i načelnike prepustio je lokalnim ograncima, ali zadržao pravo 'zadnje' po pitanju kandidata za župana.

Bačićev zadatak

Karamarku aktualni župan navodno nije drag, između ostalog iz dva razloga. Prvi je stav kako je Dobroslavić zapravo produžena ruka saborskog zastupnika Frana Matušića. Drugi razlog je intervju koji je Dobroslavić dao jednom nacionalnom tjedniku, a u kojem je, po Karamarkovom mišljenju, sebe pretpostavio stranci.

Karamarkov kandidat isprva je bio trenutni predsjednik ŽO-a i bivši ministar graditeljstva Branko Bačić, koji inače ne pripada njegovoj unutarstranačkoj struji. Bačić je ponudu odbio i kao 'nagradu' dobio težak zadatak – uvjeriti članove svog županijskog odbora kako je Bulić bolji kandidat od Dobroslavića. Premda su se, podsjetimo, Bačić i Dobroslavić na izborima 2009. godine zajedno slikavali za stranačke brošure.

Ako Bačić ne provede volju središnjice i ne ustoliči Bulića za kandidata, nad glavom mu navodno visi čak i raspuštanje ŽO-a, premda bi to bilo prilično suludo četiri mjeseca prije izbora.
 

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist