Aktualno

Kako sigurno sudjelovati u prometu?

Postaja prometne policije Dubrovnik započela je provedbu projekta Vidi i klikni, namijenjenog prometnoj prevenciji naših najmlađih. Radi se o iznimno zanimljivom i prepoznatljivom projektu Hrvatskog auto kluba koji je proglašen najboljim projektom u Europi za prometnu edukaciju djece uzrasta od šest do sedam godina, a provodi ga oko 20 europskih zemalja među kojima je i Hrvatska.

Osnovna ideja projekta je učenje kroz činjenje, gdje se na djeci prihvatljiv način, prvo teoretski, a zatim i praktično prenose savjeti o tome kako sigurno sudjelovati u pometu. Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila kao kulise.

Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulaciju prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu te korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Djeca će dobiti i slikovnice “Sa Zebrom sigurno u školu” koje će odnijeti kući i pokazati svojim roditeljima jer su upravo roditelji naši važni suradnici u svakodnevnoj edukaciji djece o tome kako na siguran način sudjelovati u prometu. Osim danas, projekt će kroz naredna četiri dana zajednički provoditi policijski službenik za prometnu prevenciju prometne policije Dubrovnik Denis Pavela i predstavnici Hrvatskog auto kluba Mladen Matković i Sandra Gračanin.

Program će, osim učenika prvih razreda škole domaćina OŠ Marina Držića, obuhvatiti i njihove vršnjake iz OŠ Marina Getaldića, OŠ Ivana Gundulića te djecu iz vrtića Kono, Ciciban, Izviđač i Pile, ukupno oko 500 djece.

Na otvaranju programa bio je i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević koji se zahvalio HAK-u na suradnji u ranoj prevenciji djece na čiju smo sigurnost svi posebno osjetljivi te dodao da je prevencija već godinama strateško opredjeljenje ove Policijske uprave, s osnovnim ciljem preveniranja svih oblika protupravnih ponašanja, kako do sankcioniranja uopće ne bi došlo.

U svom obraćanju, ravnateljica OŠ Marina Držića Veronika Šmanjak je zahvalila PU dubrovačko-neretvanskoj na dugogodišnjoj suradnji te je istakla kako škola Marin Držić sustavno radi na prevenciji svih oblika protupravnog ponašanja te je iznimna čast biti domaćin ovog projekta!

Pročitajte još

[FOTO] Tijelovska procesija ulicama Grada

Dulist

SVJETSKO VINSKO NATJECANJE Zlatna medalja za Malvasiju dubrovačku Zoro

Dulist

SPASI ŽIVOT Dođi i ti na dobrovoljno darivanje krvi!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija