Aktualno

Kako sigurno sudjelovati u prometu?

Kako sigurno sudjelovati u prometu?

Postaja prometne policije Dubrovnik započela je provedbu projekta Vidi i klikni, namijenjenog prometnoj prevenciji naših najmlađih. Radi se o iznimno zanimljivom i prepoznatljivom projektu Hrvatskog auto kluba koji je proglašen najboljim projektom u Europi za prometnu edukaciju djece uzrasta od šest do sedam godina, a provodi ga oko 20 europskih zemalja među kojima je i Hrvatska.

Osnovna ideja projekta je učenje kroz činjenje, gdje se na djeci prihvatljiv način, prvo teoretski, a zatim i praktično prenose savjeti o tome kako sigurno sudjelovati u pometu. Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila kao kulise.

Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulaciju prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu te korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Djeca će dobiti i slikovnice “Sa Zebrom sigurno u školu” koje će odnijeti kući i pokazati svojim roditeljima jer su upravo roditelji naši važni suradnici u svakodnevnoj edukaciji djece o tome kako na siguran način sudjelovati u prometu. Osim danas, projekt će kroz naredna četiri dana zajednički provoditi policijski službenik za prometnu prevenciju prometne policije Dubrovnik Denis Pavela i predstavnici Hrvatskog auto kluba Mladen Matković i Sandra Gračanin.

Program će, osim učenika prvih razreda škole domaćina OŠ Marina Držića, obuhvatiti i njihove vršnjake iz OŠ Marina Getaldića, OŠ Ivana Gundulića te djecu iz vrtića Kono, Ciciban, Izviđač i Pile, ukupno oko 500 djece.

Na otvaranju programa bio je i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević koji se zahvalio HAK-u na suradnji u ranoj prevenciji djece na čiju smo sigurnost svi posebno osjetljivi te dodao da je prevencija već godinama strateško opredjeljenje ove Policijske uprave, s osnovnim ciljem preveniranja svih oblika protupravnih ponašanja, kako do sankcioniranja uopće ne bi došlo.

U svom obraćanju, ravnateljica OŠ Marina Držića Veronika Šmanjak je zahvalila PU dubrovačko-neretvanskoj na dugogodišnjoj suradnji te je istakla kako škola Marin Držić sustavno radi na prevenciji svih oblika protupravnog ponašanja te je iznimna čast biti domaćin ovog projekta!

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist