Županija

Kako razviti i promovirati kulturni turizam?

Kako razviti i promovirati kulturni turizam?

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, a o okviru projekta HERA u hotelu Vila Neretva u Metkoviću održana je radionica na temu „Razvoj, edukacija i promocija ruta kulturnog turizma na jadranskom području“.

Sudionike radionice uvodno je pozdravila zamjenica župana Marija Vučković te im zaželjela uspješnu radionicu sa kvalitetnim zaključcima. U okviru radionice održana je prezentacija projekta HERA te su izloženi projektni ciljevi i aktivnosti, a posebna pažnja se obratila na razvoj i promociju ruta kulturnog turzima koje su planirane u okviru projekta. Opći cilj HERA projekta je razviti zajedničku prekograničnu platformu za upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu, a u tu svrhu planirano je razvijanje 12 ruta kulturnog turizma koje će sadržavati kulturno-turističke atrakcije, gastro ponudu, smještaj i ostale usluge.

Uslijedila je prezentacija Franice Miloš iz DUNEA-e koja je govorila o dosadašnjim iskustavima u provođenju projekata iz oblasti kulturnog i ruralnog turizma na području Dubrovačko-neretvanske županije. Turistička cesta „Pelješac vinsko carstvo“, turistička cesta za dolinu Neretvu koja je u izradi, promocija tradicijskih proizvoda – dubrovačkog sira i pršuta, suhih smokava, arancina, broštulanih mjendela, zatim organizacija i održavanje regionalnog festivala vina „Dubrovnik FestiWine“, samo su neki od uspješnih primjera promocije koji su prezentirani na radionici.

Vjekoslav Vierda, stručnjak i poznavatelj suodnosa kulture i turizma, održao je prezentaciju na temu „Kako razviti, održati i promovirati proizvod/rutu kulturnog turizma?“ Kroz raspravu i popunjavanje upitnika sudionici radionice pridonijeli su svojim iskustvom, stručnošću i idejama razvoju novih proizvoda/ruta kulturnog turizma koje potiču iz lokalnih priča, a kroz provedbu projekt HERA, u budućnosti mogu biti prinačene u nove i održive kulturne rute jadranskog područja. U sklopu realizacije projekta HERA u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predviđena je rekonstrukcija i obnova zgrade Doma kulture u Pločama, gdje će biti otvoren Centar za selektivne oblike turizma u kojemu će turisti i svi zaniteresirani moći saznati sve potrebne informacije o turističkoj ponudi u dolini Neretve.

Pročitajte još

FOTO Župski osnovnoškolci obišli prostore Općine Župe dubrovačke

Dulist

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist