Hrvatska

Kako prepoznati prave popisivače i izbjeći prevarante?

U tjedan dana samostalno se popisalo gotovo 550 tisuća građana. Svi koji imaju uvjete za to, mogu sebe, ali i članove svojeg kućanstva, upisati elektroničkim putem s pomoću sustava e-Građani, do 26. rujna. Popisivači na teren izlaze 27. rujna. No pojavili su se lažni. Dojave građana o prevarantima već stižu. Prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba zbog dvije je prevarantice ostala bez novca i nakita. Ivana Sopta iz Državnog zavoda za statistiku rekla je u HTV-ovu Dnevniku kako je bilo još nekoliko takvih pokušaja.

– Obavijestili smo MUP i pozivamo naše građane na oprez radi njihove vlastite sigurnosti. Ako bi došlo do novih takvih događaja, o tome treba odmah obavijestiti policiju – rekla je Sopta. Naglasila je da još traje prva faza popisa, faza samopopisivanja – građani se još tjedan dana mogu samostalno popisati s pomoću sustava e-Građani.

– U tom periodu nitko nema razloga kucati na vaša vrata – napomenula je Sopta.

Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa ’21. Popisivači će u drugoj fazi izaći na teren s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu, dodala je Sopta.

Pročitajte još

Doplatak za djecu dobit će 124 875 korisnika

Dulist

[PRVI DAN 2023.] Minimalni iznos kojeg ćete moći podići s bankomata je deset eura

Dulist

Još jedna namirnica povlači se zbog neoznačenog alergena E220 – sumporovog dioksida

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija