Zanimljivosti

KAKO IZBJEĆI GUŽVU U DUBROVNIKU NY Times objavio šest korisnih savjeta

turisti vrucina grad 22

New York Times objavio je veliki članak o Dubrovniku, odnosno savjete za sve one koji žele izbjeći gužve na najatraktivnijoj turističkoj lokaciji.

Ovaj mali grad u Hrvatskoj godinama privlači milijune putnika iz cijeloga svijeta, piše Joe Orovic. Putovanje u u ‘Biser Jadrana’, nastavlja Orovic, ne mora značiti naguravanje s ostalim turistima. Ako želite izbjeći gužve, planiranje zahtijeva vrijeme, nešto odricanja i malo sreće.

Ovo je šest načina kako izbjeći gužve u Dubrovniku.

Pratite raspored kruzera

Prošle godine se prema podacima lučke uprave u Dubrovniku s brodova iskrcalo 377 tisuća putnika. Taj broj ove bi godine mogao skočiti na 500 tisuća. Putnici hrle prema staroj jezgri, uglavnom između 7 i 9 sati ujutro, a ako pratite raspored luke putem interneta možete izbjeći masu putnika s kruzera.

Informacije o vremenima dolazaka kruzera i broju putnika možete saznati i na web stranicama poput Cruise Dig, a Dubrovnik Visitors procjenjuje koliko je posjetitelja u staroj jezgri.

Ne fotografirajte tijekom ‘zlatnog sata’

Izbjegnite zidine u kasno poslijepodne, iskoristite ‘zlatni sat’ za uživanje u staroj jezgri. Ako vam zaista treba fotografija za objavu na društvenim mrežama, istražite prolaze i stepenice ispod zidina za jedinstvene snimke.

Ipak, nemojte potpuno izostaviti posjet utvrdama grada. Krovovi u boji terakote jedinstven su prizor za Dubrovnik, a najbolje ga je doživjeti odmah nakon otvaranja zidina u 8 sati ujutro, prije gužvi.

Posjet košta 35 eura (38 dolara), ali uz Dubrovnik Pass po istoj cijeni možete, uz pristup zidinama, ostvariti popuste na druge atrakcije i besplatan javni prijevoz.

Predah u samostanu

Za odmor od gužve možete se skloniti u jedan od dva samostana koji su otvoreni od 9 do 18 sati.

Odmah uz Pile nalazi se Franjevački samostan iz 14. stoljeća. Uz elegantne stupove dvorište samostana ima maleni vodoskok, stabla naranče i palme. Pored samostana možete pronaći najstariju ljekarnu u Europi. Dominikanski samostan veća je verzija s istim čarima.

Život izvan zidina

Iskusni putnici često pobjegnu u Gruž i Lapad. Ove četvrti, na 10 minuta vožnje od stare jezgre, praktički su urbano srce Dubrovnika gdje živi veći dio stanovništva.

U Gružu možete pronaći opuštajuće restorane, noćni klub Dubina i Dubrovačku pivovaru. Tradicionalna morska jela nudi restoran Glorijet, a za vegetarijansku kuhinju možete posjetiti Urban & Veggie.

Lapad obiluje bujnim zelenilom, uključujući parkove Velika i Mala Petka. U ponudi je nekoliko kupališta i plaža, a restorani u ovom području nude raznolikost i jedinstvena iskustva.

Zelena oaza u blizini obale

Lokrum, otok udaljen samo 10 minuta vožnje trajektom, jedno je od rijetkih mjesta koje i lokalno stanovništvo posjećuje kako bi izbjegli ljetne gužve. Otok ima centar za posjetitelje, barove i restorane, ali i botanički vrt te paunove koji slobodno šeću ostacima napuštene srednjovjekovne samostanske zgrade.

Avanturisti se, na jugoistočnom dijelu otoka, mogu pridružiti dugoj tradiciji nudističkih plaža u Hrvatskoj. U centru za posjetitelje nalazi se ‘Željezno prijestolje’, sjedalo iz serije ‘Igre prijestolja’ koje je HBO poklonio Dubrovniku. Trajekti iz Starog grada polaze otprilike svakih 30 minuta, a ulaz na otok plaća se 27 eura.

Zaputite se dalje prema moru

Samo 50 od 1244 otoka u Hrvatskoj ima stalne stanovnike. Elafitski otoci pružaju posjetiteljima i stanovnicima bliski doživljaj prirode.

Osam otoka i pet otočića uključuje predivne uvale i skrivene plaže koje nadmašuju većinu kopnenih opcija za kupanje. Otoci Šipan, Lopud i Koločep slabo su naseljeni te, u usporedbi s prepunim Dubrovnikom, vrijeme ovdje prolazi mnogo sporije.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist